Startersgids voor het kopen van een piano – Waar moet je opletten als je voor het eerst een piano koopt

Home » Startersgids voor het kopen van een piano

Welke piano is het best om te kopen en waar moet je opletten als je voor het eerst een piano wil kopen? In deze startersgids vertellen wij je alles over de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een piano, digitale piano, of keyboard wil kopen. Als je deze startersgids hebt gelezen dan weet jij welke typen piano’s er zijn, met welke praktische zaken je rekening mee moet houden en hoe je de beste piano kan uitkiezen op basis van verschillende criteria.

Piano die je wil kopen

Het kopen van je eerste piano kan een spannende gebeurtenis zijn. Misschien is het een flinke investering voor je en daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je een piano uitzoekt. In deze startersgids geven wij de nodige informatie om de juiste piano uit te kiezen waar je jarenlang van kan genieten!

Inhoudsopgave

Welke piano’s zijn er?

Ten eerste is het belangrijk om bewust te zijn dat er verschillende typen piano’s op de markt zijn. Bij piano’s denken de meeste mensen aan de instrumenten waar Bach, Mozart en Beethoven op speelde, maar sinds die tijd zijn er ook andere typen piano’s op de markt verschenen. Over het algemeen kunnen deze typen piano’s worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

Akoestische piano’s

Een akoestische piano is de klassieke piano die de meeste mensen voor ogen hebben als ze aan een piano denken: een houten kast met een klavier (toetsenboard). Deze houtenkast is het soort akoestische piano die de meeste mensen in huis hebben staan, maar een vleugel valt ook in deze categorie. Wat karakteristiek is aan een akoestische piano is het mechanisme waarmee het geluid produceert.

Akoestische piano’s maken geluid door met een vilt bedekte hamerkop snaren aan te slaan. Elke keer als je een toets indrukt, slaat er dus een hamerkop op één snaar. De snaar gaat trillen en produceert geluid dat vervolgens wordt versterkt door de klankkast of zangbodem. Dit mechanisme is alleen te vinden in akoestische piano’s (m.u.v. een silent piano). 

Akoestische piano thuis
Voorbeeld van een akoestische piano

Digitale piano’s

Een digitale piano, ook wel elektrische piano genoemd, heeft geen snaren en maakt geen gebruik van de mechanismen die je kan vinden in een akoestische piano. Deze piano heeft een digitaal systeem dat het geluid van een akoestische piano nabootst door opnames of ‘samples’ van een echte akoestische piano af te spelen als je een toets aanslaat. Het geluid van deze toets hoor je vervolgens door de versterkers die zijn ingebouwd in de digitale piano.

De geluidskwaliteit van een digitale piano is minder goed dan die van een akoestische piano. De meeste mensen beweren dan ook dat er niks beter is dan de muziekbeleving van een akoestische piano en daar valt wat voor te zeggen. In vergelijking met keyboards is de digitale piano zowel in geluidskwaliteit als in speelervaring de betere optie.

Digitale piano
Voorbeeld van een digitale piano

Keyboards

Een keyboard is in principe een digitale piano, aangezien hij ook gebruik maakt van een digitaal systeem om geluid te produceren. Er zijn wel verschillen tussen een keyboard en een digitale piano dat te merken is in de muziekbeleving en speelervaring van het instrument.

In tegenstelling tot een keyboard, maakt een digitale piano gebruik van een klavier met gewogen toetsen. Hierdoor voelt het alsof je op een echte akoestische piano speelt. Daarnaast zijn de akoestische piano’s sample van een digitale piano hoog in kwaliteit waardoor het ook klinkt als een akoestische piano. Hierdoor zou een digitale piano over het algemeen fijner spelen en beter klinken dan een keyboard.

Keyboards zijn niet ontwikkeld om een akoestische piano na te bootsen, maar ze zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk te doen. Zo kunnen de meeste keyboards meer dan 100 verschillende geluiden produceren en hebben ze veel technische functies zoals automatische begeleiding, leerfuncties, etc. Een keyboard biedt een mooie kans om te experimenteren met muziek waarmee je een leuke start te maken met je muzikale avontuur!

Keyboard
Voorbeeld van een keyboard

MIDI keyboards

De laatste noemenswaardige categorie is de Musical Instrument Digital Interface (MIDI) keyboard controller. MIDI keyboards zijn digitale piano’s zonder speakers. Deze piano’s kunnen alleen digitale signalen verzenden maar zetten deze signalen niet om naar geluid. Hiervoor is een computer met een muziekprogramma (Digital Audio Workstation; DAW) nodig. Aangezien een MIDI aangesloten moet worden met een computer zijn zeer geschikt voor het produceren van muziek, maar minder geschikt voor het leren van piano. Voor deze startersgids zullen we het daarom niet uitgebreid gaan hebben over MIDI keyboards.

Als je geïnteresseerd bent in MIDI keyboards, dan kan ons artikel “Wat is een MIDI keyboard en heb je er een nodig?” en “De top 10 beste MIDI keyboard controllers” je verder helpen.

midi controller / midi keyboard
Voorbeeld van een MIDI controller

Praktische zaken om rekening mee te houden voor het kopen van een piano

Nu ben je op de hoogte van de verschillende piano’s die op dit moment op de markt zijn. Misschien heb je al een voorkeur gekregen voor het soort piano dat je wil kopen en wil je er gelijk een bestellen! Toch is het handig om ook rekening te houden met praktische zaken zoals:

Doelen

Denk goed na over welke doelen je wil bereiken met je piano. Welke muziekstijlen hebben jouw interesse? Wil je uiteindelijke met een band gaan spelen of gaan optreden met je piano? Wil je muziek gaan componeren en/of produceren? Of heb je gewoon altijd al een piano in je woonkamer willen hebben omdat hij zo mooi en stijlvol is? Deze vragen kan je gebruiken om achter jouw doelen te komen, zodat je weet wat voor piano het meest geschikt is voor jou.

Ruimte beperkingen

Voordat je een piano koopt, is het handig om alvast een geschikte ruimte uit te zoeken. Dit is voornamelijk belangrijk als je een akoestische piano wil kopen. Digitale piano’s en keyboards zouden over het algemeen in elke ruimte kunnen worden neergezet. Hou in ieder geval rekening met de volgende zaken:

 • Afmetingen van de piano: Akoestische piano’s kunnen al afmetingen hebben van ongeveer 1.55 meter breed, 1.30 meter hoog en 0.60 meter diep.
 • Geluidsoverlast: Voornamelijk akoestische piano’s zijn vrij luid en hebben in tegenstelling tot digitale piano’s geen mogelijkheid om het volume te beheersen (m.u.v. een silent piano).
 • Akoestiek: de akoestiek van een ruimte kan de klank en volume van een piano ook veranderen. Een tapijt zou bijvoorbeeld het geluid veel meer dempen dan tegels. 
 • Luchtvochtigheid & temperatuur: Ruimtes met een stabiele luchtvochtigheid (tussen de 50 en 70%) en temperatuur zijn het meest geschikt om een akoestische piano in te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de piano veel krimpt of uitzet waardoor schroeven eventueel los kunnen gaan zitten en de mechanieken van de piano aantasten. 

Budget

De prijs van een piano kan grote invloed hebben op je uiteindelijke keuze. De kosten per categorie kunnen zeer verschillen. De prijs voor een goede akoestische piano start al vanaf €3000,-. Digitale piano’s kosten rond de €500,- of hoger. Voor keyboards kan je rekening houden met een startbedrag van rond de €150,- (excl. benodigdheden accessoires). Deze prijzen zijn het geschatte minimum bedrag dat je per categorie kan verwachten.

Tweedehands piano kopen

Als budget een ding is dan is er ook nog de mogelijkheid om een tweedehandse piano aan te schaffen. Kijk hier wel mee uit. Piano’s moeten goed onderhouden worden en het oplappen van een piano kan flinke kosten met zich mee brengen. Daarom raden wij aan om een tweedehands piano bij een muziekwinkel te kopen en niet op bijvoorbeeld marktplaats.

Vervoer

Als je een piano hebt gekocht, staat hij nog niet in je huis. Akoestische piano’s kunnen het beste vervoerd worden door een vervoersbedrijf met verzekering. Hou hiervoor rekening met kosten rond de €150,-. Digitale piano’s en keyboards kunnen makkelijker worden meegenomen.

Extra benodigdheden

Wanneer je een piano koopt, ben je meestal nog niet klaar om te beginnen. Er zijn meestal wel een paar benodigdheden die niet worden meegeleverd bij de piano. Controller goed wat er precies wat meegeleverd precies. Dit kan je doen aan de hand van het volgende lijstje:

 • Sustain pedaal: Vereist om piano te spelen. Zonder dit pedaal kan je de meeste pianostukken niet spelen en klinkt de piano minder mooi. Meestal wordt dit pedaal meegeleverd bij de piano, maar soms ook niet als je bijvoorbeeld voor een goedkoop keyboard gaat.
 • Lessenaar: Handig om je bladmuziek op te zetten, maar is geen vereiste. Een lessenaar wordt in de meeste gevallen meegeleverd.
 • Pianokruk of bank: Zeer aan te raden om een goede houding te hebben tijdens het spelen. Moet er apart worden bijgekocht.
 • Metronoom: Handig om te hebben, maar is geen vereiste. Bij digitale piano’s en keyboards zit er meestal een metronoom ingebouwd.

Als je MIDI wil kopen dan heb je in ieder geval ook een goede computer met een muziekprogramma, een DAW, nodig. Zonder deze software krijg je je MIDI controller niet aan de praat.

Tips om een piano te evalueren

Als je een piano gaat kopen is het belangrijk dat je weet hoe je de piano kan beoordelen. Hoewel de criteria per categorie een beetje verschillen, kan je over het algemeen alle piano’s beoordelen op de volgende criteria:

 1. De klankkleur of geluidskwaliteit die de piano produceert
 2. Het klavier dat de speelaard bepaald
 3. Het meubelstuk dat zangbodem beïnvloed
 4. De prijs

Dit zijn de belangrijkste criteria waarop je alle piano’s op kan beoordelen en die de prijs het meest beïnvloeden. Nu zullen we per categorie kijken hoe je de piano’s van de specifieke categorie kan beoordelen en waar je op moet letten.

Criteria om een piano te beoordelen

Akoestische piano

De reden om een akoestische piano te kopen, zou voornamelijk te maken hebben met de superioriteit van een akoestische piano in muziekbeleving en speelervaring ten opzichte van de digitale piano en keyboard. Op een akoestische piano speel je waarschijnlijk langer, krijg je een beter gevoel en leer je sneller dan op de andere piano’s. Er gaat niks boven de klank en speelervaring van een echte akoestische piano!

1. Criteria

De criteria om een akoestische piano op te beoordelen heeft voornamelijk te maken met de klank. Iedere akoestische piano is uniek waardoor elke piano net iets anders zal klinken, zelfs als ze het zelfde model hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een gevoel of klik voelt met een akoestische piano wat je alleen kan ervaren door er daadwerkelijk op te spelen. We raden aan om gebruik te maken van fysieke muziekwinkels zodat je alle modellen kan testen voordat je een akoestische piano koopt.

2. Zaken om rekening mee te houden

Het is handig om op de volgende zaken te letten als je een piano koopt.

 • Geluidsoverlast: Akoestische piano’s zijn luid en hebben geen mogelijkheid om door een koptelefoon te spelen met uitzondering van de ‘silent piano’.
 • Stemmen: Akoestische piano’s zouden ongeveer 2x per jaar getemd moeten worden. 
 • Onderhoud: De hamerkoppen moeten ongeveer om de 10 jaar vervangen worden om een gebalanceerd volume en klank te behouden
 • Vervoer: Een akoestische piano moet nog worden vervoerd nadat je hem in de winkel hebt gekocht. Het is aan te raden om hiervoor een vervoersbedrijf in te schakelen waarbij de piano ook verzekerd kan worden voor de reis.
 • Levensduur: Met een goed onderhoud gaat een goede akoestische piano ongeveer 60-80 jaar mee, minder goede modellen gaan tot de 10-20 jaar mee
 • Extra benodigdheden: Een piano kruk of bank moet er meestal apart bij worden gekocht. 

3. Advies

Als je serieus overweegt om een akoestische piano te kopen, dan adviseren we ten sterkste in langs te gaan bij een fysieke winkel om verschillende piano’s uit te proberen. Alleen door erop te spelen weet je of je een klik hebt met een akoestische piano. Doordat fysieke winkels meestal meerdere modellen hebben staan, kan je waarschijnlijk snel beslissen welke piano’s het best bij jou passen. Online wordt het een stuk moeilijker om een goede piano uit te zoeken.

Digitale piano

Een digitale piano is de beste optie als je geen akoestische piano wil maar wel een gelijkwaardige muziekbeleving en speelervaring. Ook als je verwacht dat je piano meer kan dan alleen het produceren van een piano geluid, ben je bij de digitale piano bij het juiste adres. De meeste digitale piano’s kunnen meerdere geluiden produceren en bieden eventueel leuke technische functies waarmee je bijvoorbeeld jezelf kan opnemen. Daarnaast is een digitale piano ook makkelijker te vervoeren en is er zelfs een speciale soort ontwikkeld om mee op te treden, ‘stage piano’s’ genoemd. 

1. Criteria

De criteria om een digitale piano te beoordelen zijn als volgt:

 • Gewogen toetsen: Van welk soort gewogen toetsen maakt de digitale piano gebruik? Er zijn verschillende soorten: Semi-gewogen toetsen (ongeschikt om piano te leren spelen), gewogen toetsen (komen in de buurt van de aanslag van een piano) en ‘graded action’ toetsen (gewogen toetsen die zwaarder zijn aan de linkerkant van de piano net als een echte piano). Hoe zwaarder de toetsen, hoe meer ze in de buurt komen van akoestische piano toetsen.
 • Kwaliteit van de samples: Hoe klinken de geluiden van de piano als je erop speelt? Duurdere digitale piano’s kunnen wel tot 10 samples per toets hebben terwijl goedkopere varianten gebruik maken van minder samples per toets.
 • Functies: Welke en hoeveel functies heeft de digitale piano? Denk hierbij aan de mogelijkheden om jezelf op te nemen, de hoeveelheid geluiden die kunnen worden geproduceerd, automatische ritmes en begeleiding, etc.

2. Zaken om rekening mee te houden

Het is handig om op de volgende zaken te letten als je een piano koopt.

 • Aantal toetsen: Digitale piano’s zouden 88 toetsen moeten hebben voor de ultieme piano ervaring.
 • Soorten: Digitale piano’s kunnen worden geleverd inclusief vast onderstel (‘home piano’) of zonder onderstel (‘stage piano’). Het grote voordeel dat stage piano’s hebben ten opzichte van digitale piano’s met onderstel, is dat stage piano’s meegenomen kunnen worden naar een optreden. Meestal wordt een opklapbaar statief gebruikt om een stage piano’s op te zetten.
 • Gewicht: Digitale piano’s zijn redelijk zwaar. Ze kunnen al snel 12 kg wegen en daarom zijn ze moeilijk of niet mee te nemen met de fiets.
 • Volume: Volume kan geregeld worden en het is ook mogelijk om met koptelefoon piano te spelen.
 • Extra benodigdheden: Let op welke producten bij de digitale piano worden meegeleverd. Hierbij kun je denken aan een sustain pedaal, onderstel, lessenaar en piano kruk of bank.
 • Geen of nauwelijks onderhoud nodig.

3. Advies

De digitale piano is een geschikt voor de mensen die graag piano willen spelen, maar niet een akoestische piano willen kopen. De muziekbeleving en speelervaring zou op deze piano in de buurt komen van die van een akoestische piano. Daarnaast is een piano duurzamer door de afwezigheid van onderhouds- en stemmingskosten, multifunctioneel door meerdere samples en technische functies die zijn ingebouwd en handig doordat hij makkelijk mee te nemen is en het volume kan regelen. Al met al, is de digitale piano een zeer geschikt instrument voor beginnende pianisten die geen akoestische piano willen kopen en voor muzikanten die meer willen doen dan alleen piano spelen.

Keyboard

Waarom u een keyboard zou willen kopen, is vanwege de veelzijdigheid van deze piano. Keyboards kunnen heel veel geluiden produceren (soms tot wel 800 verschillenden geluiden) en beschikken over veel extra functie die het muziekspelen leuker en gemakkelijker kunnen maken. Daarnaast zijn keyboards licht en relatief klein van stuk waardoor ze makkelijker zijn mee te nemen of op te bergen dan de voorgaande piano’s. Het grootste nadeel van een keyboard is dat de geluidskwaliteit en speel ervaring nooit in de buurt zal komen van een digitale of akoestische piano.

1. Criteria

De criteria om een keyboard te beoordelen zijn als volgt:

 • Aanslaggevoeligheid: Heeft de keyboard aanslaggevoelige toetsen? Keyboards met aanslaggevoelige toetsen zullen reageren meer op een speelstijl (hoe hard en snel de toetsen worden ingedrukt bepalen de hardheid van de klank) dan keyboards die dit niet hebben. Hierdoor kan er meer gevoel worden gelegd in het pianospel.
 • Kwaliteit van de samples: Hoe klinken de verschillende geluiden van de keyboard? Zoals eerder verteld, produceren keyboards geluid door samples (opnames van instrumenten) af te spelen als je een toets indrukt. Hoe beter deze samples, hoe beter de geluidskwaliteit.
 • Aantal toetsen: Hoeveel toetsen heeft de keyboard? Grofweg kunnen keyboards 49, 61 of 88 toetsen hebben. 
 • Functies: Welke en hoeveel extra functies heeft de keyboard? Denk hierbij aan de mogelijkheden om jezelf op te nemen en jezelf te ontwikkelen door een ingebouwde leerfunctie, de hoeveelheid geluiden die kunnen worden geproduceerd, automatische ritmes en begeleiding, etc.
 • Gebruiksgemak: Is de keyboard gemakkelijk te gebruiken? Aangezien keyboards veel functies hebben, kan het al snel ingewikkeld en onoverzichtelijk worden. Het is dan ook belangrijk om te controleren of alle functies makkelijk toegankelijk zijn.

2. Zaken om rekening mee te houden

Het is handig om op de volgende zaken te letten als je een keyboard koopt.

 • Aantal toetsen: Een keyboard zou op zijn minst 61 toetsen moeten hebben, het liefst meer (88 toetsen is de standaard voor akoestische en digitale piano’s). Een keyboard met 61 toetsen zou al snel te klein voor de meeste pianostukken. Keyboards met minder dan 61 toetsen zijn voornamelijk geschikt om mee te reizen. Verwacht echter niet dat je veel piano liedjes erop kan spelen.
 • Kwaliteit van de samples: De kwaliteit van de samples zullen sterk verschillen per prijsklassen. Als je goede piano samples wil, dan is het misschien handiger om naar een digitale piano te kijken.
 • Extra benodigdheden: Let op welke producten worden meegeleverd bij de keyboard. Hierbij kun je denken aan een statief, sustain pedaal, lessenaar en piano kruk of bank.
 • Geen of nauwelijks onderhoud nodig

3. Advies

Keyboards zijn zeer geschikt voor mensen die piano willen uitproberen, maar niet per se voor het piano spelen op zich. Er zijn immers veel meer geluiden in een keyboard ingebouwd dan alleen het pianogeluid. Daarnaast zijn er veel leuke technische functies waarmee je kan experimenteren of jezelf mee kan ontwikkelen. Deze voordelen in combinatie met een zacht prijsje maken de keyboard een geschikte optie voor beginners die willen experimenteren met muziek. Als je weet dat je uiteindelijk een overstap gaat maken op een echte piano, dan voldoet een digitale piano waarschijnlijk beter als beginner piano. 

Welke piano nu kopen?

Hulp bij piano kiezen

We hebben veel informatie gegeven over de verschillende typen piano’s. Deze informatie kan overweldigend en misschien weet je nu niet wat voor soort piano het beste is voor jou. Daarom geven we hier nog een kort advies per categorie:

Een akoestische piano is aan te raden als je de ultieme piano ervaring wil hebben. De muziekbeleving en speelervaring zijn ongeëvenaard en zullen je waarschijnlijk motiveren om veel piano te spelen. De grootste nadelen zijn de hoge kosten voor de aanschaf en onderhoud van deze piano en ook het potentiële geluidsoverlast door de afwezigheid van een volume knop.

De digitale piano is een goede optie als je graag piano willen spelen, maar niet een akoestische piano wil kopen. De muziekbeleving en speelervaring zou dicht in de buurt komen van een akoestische piano door de gewogen toetsen en de kwaliteit van de samples. De digitale piano biedt ook meer voordelen, zoals meer meerdere geluiden, technische functies, hogere mobiliteit en de mogelijkheid om het volume te beheersen of met koptelefoon te spelen. Al deze voordelen kunnen redenen zijn om een digitale piano te kopen in plaats van een akoestische piano. 

Keyboards zijn de beste budget optie. Ze zijn meestal veelzijdiger dan de digitale piano en dat voor een lagere prijs. De vele geluiden en functies die keyboards hebben, zorgen ervoor dat je flink kan experimenteren met muziek. Het grootste nadeel van een keyboard is dat ze qua muziekbeleving en speelervaring niet in de buurt komen van een akoestische of digitale piano. Als je weet dat je uiteindelijk een overstap gaat maken naar een echte akoestische piano, dan is het beter om op een digitale piano te beginnen.

Verder kan ons artikel over de 10 beste beginner piano’s kan je ook verder helpen om een goede keuze te maken

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu alle informatie en kennis die je nodig hebt om de beste piano voor jezelf uit te zoeken. Je hebt geleerd over de verschillende piano’s die op de markt te koop zijn, de praktische zaken waar je rekening mee moet houden en de criteria die je kan gebruiken om een piano te evalueren. Hopelijk voel je je nu volledig uitgerust om een mooie piano voor jezelf uit te zoeken zodat je jouw muzikale avontuur vandaag nog kan beginnen!