Waarom piano leren spelen? – De 7 belangrijkste voordelen van piano spelen die wetenschappelijk bewezen zijn

Home » Blog » Piano spelen » Waarom piano leren spelen?
waarom piano leren spelen

Het spelen van piano brengt grote voordelen met zich mee. Mensen die piano spelen lijken op meerdere gebieden een voordeel te hebben ten opzichte van mensen die dat niet doen. In dit artikel behandelen we de 7 belangrijkste voordelen die wetenschappelijk bewezen zijn en betrekking hebben op zowel jongeren als ouderen.

1. Ontspanning

Een artikel van de National Library of Medicine toont aan dat piano spelen zeer ontspannend kan werken. Dit heeft een positief effect op zowel iemands fysiek- als mentale staat van zijn. Zo zou piano spelen symptomen van stress en depressie verminderen en ruimte maken voor positieve ervaringen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat piano spelen het menselijk groei hormoon verhoogt. Dit hormoon vertraagt het effect van ouder worden waardoor je beschikt over meer energie en een beter geheugen.

Weetje: Piano spelen wordt in sommige vormen van therapie gebruikt om aandachtstekortstoornissen te behandelen.

2. Verhoogt taalvaardigheid

De Neuroscientist heeft aangetoond dat muziek verbonden is met taalvaardigheden. In beide gevallen probeert het brein een geluid te vertalen naar een betekenis. Dit heeft voordelen op het gebeid van communicatie en gek genoeg ook op het gebied van leesvaardigheid.

In de video hieronder laat Professor Charles Limb zien dat mensen dezelfde gebieden van hersenen gebruiken voor het piano spelen als praten.

3. Versterkt motorische vaardigheden

Onderzoek heeft laten zien dat je motoriek wordt versterkt door het spelen van piano. Om de juiste toetsen te spelen, heb je een goede hand-oogcoördinatie nodig. Deze coördinatie train je elke keer als je piano speelt. Daarnaast train je je hersenen om kleine en verfijnde bewegingen te maken met je handen. Deze uitdaging schijnt niet alleen effect te hebben om de motorische beweging van je handen maar ook op het hele lichaam.

4. Stimulatie van het IQ

Verschillende onderzoeken lijken het erover eens te zijn dat het spelen van piano goed is voor je hersenen. Het kan je intelligentie positief beïnvloed. De universiteit van Texas en Georgia hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het aantal jaar dat iemand piano speelt verband heeft met hogere cijfers in wiskunde, wetenschap en taal.

Zo werd er geschat dat kinderen die voor een paar jaar piano speelde ongeveer 20 procent meer woorden onthouden dan hun leeftijdsgenoten. Daarnaast is de kans groter dat piano spelende scholieren meer affiniteit hebben met onderwerp zoals wiskunde, techniek en wetenschap. Ruimtelijk redeneren speelt een grote rol in deze onderwerpen en dit aspect wordt getraind als je piano speelt.

5. Spoort creativiteit aan

Misschien is dit punt geen verassing voor je, maar onderzoek toont nu aan dat piano spelen ook iemands creativiteit kan aansporen. Wetenschap heeft aangetoond dat het brein van een pianist anders is dan anderen. Pianisten hebben een sterke verbinding tussen sommige gedeeltes van de hersenen waardoor ze hun kennis snel kunnen ombuigen tot een beslissingsproces. Dit snelle beslissingsproces zou vervolgens leiden tot meer spontane creativiteit.

Daarnaast zijn er ook studies die laten zien dat Jazz pianisten een deel van hun hersenen blokkeren wanneer ze improviseren op de piano. Toevallig is het gedeelte dat wordt geblokkeerd ook het gedeelte dat zorgt zelfremming. Wellicht is dit de verklaring waarom muzikanten zo expressief kunnen zijn.

6. Verhoogt het zelfvertrouwen en goede gevoelens

Eén van de verassende voordelen van piano spelen, is dat het het gevoel van eigen waarde of zelfvertrouwen verhoogt. In een onderzoek uit 2014 onder leerlingen van een school in Canada, testten de kinderen die drie jaar lang individuele pianoles kregen, hoger op metingen van zelfvertrouwen en muziekprestatie. Het streven naar meesterschap en een groeiende competentie om piano te kunnen spelen blijkt een zeer krachtige manier om iemands zelfvertrouwen te vergroten.

Kind die piano leert van moeder

7. Geen digitale activiteit

In de huidige samenleving besteed iedereen veel tijd op de telefoon, computer of tablet. Dit kan nadelige effecten hebben op een persoon. Als iemand teveel tijd op digitale apparaten besteed, zal de cognitieve functie van iemand afnemen en krijgt deze persoon een dopamine overdosis. Een piano kan een goede en leuke manier zijn om je schermtijd te verminderen door meer tijd te besteden aan een activiteit die niet digitaal is.

Vandaag beginnen met piano om deze voordelen zelf ervaren?

Je hebt nu gelezen over de belangrijkste voordelen van piano spelen. Wil je deze voordelen nu zelf ervaren, dan kan je vandaag nog beginnen met de piano cursus van Piano Pro.

Piano Pro is de grootste online aanbieder van piano lessen in Nederland en België. De cursus van Piano Pro heeft al meer dan 20.000 cursisten, onder wie muziekproducer DJ Ricky Rivaro, SLAM!FM DJ Robin Leféber, en andere bekende Nederlanders.

In de piano cursus van Piano Pro wordt makkelijk uitgelegd hoe je gelijk kan beginnen met piano spelen. De cursus is direct toegankelijk en biedt zelf de mogelijkheid om te mailen met een echte piano docent die je persoonlijk kan helpen. Klik op de knop hieronder om naar de cursus te gaan!

Cursus Piano Pro

Ervaar de voordelen van piano spelen zelf met de cursus van Piano Pro!

Klik op de knop hieronder om direct naar de cursus te gaan!

GA DIRECT NAAR DE CURSUS!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *