De silent piano – wat is het en hoe werkt het silent system?

Home » Blog » Soorten piano’s » De silent piano
een silent piano afbeelden

Sinds een paar jaar is de silent piano op de markt en met groot succes. De extra mogelijkheid om via een koptelefoon akoestische piano te spelen is van grote toegevoegde waarde omdat dit geluidsoverlast voorkomt en het de mogelijkheid geeft om op ieder moment piano te spelen. Echter weten de meeste mensen niet wat een silent piano precies is en hoe het silent system werkt? In dit artikel vertel ik je hier meer over.

Wat is een silent piano?

Een silent piano is eigenlijk een akoestische piano met een ingebouwd digitaal system. Dit digitale systeem wordt het silent system genoemd en wordt voornamelijk gebruikt om piano te spelen via een koptelefoon. Waar de meeste mensen niet bewust van zijn, is dat het systeem veel meer voordelen heeft dan alleen de piano geluidloos maken. Je kan profiteren van alle mogelijkheden die digitale piano’s ook hebben. Zo kan je bijvoorbeeld opnames maken van je eigen piano spel of je Ipad aansluiten en nog veel meer. In principe is een silent piano dan ook een akoestische en digitale piano in één.

Hoe werkt het silent system op de piano?

Het silent system is een klein kastje dat aan de rechterkant onder de piano hangt. Als je dit kastje inschakelt gebeuren er twee dingen.

1. De hamerkoppen van de akoestische piano worden geblokkeerd, zodat de snaren niet worden geraakt als je een toets indrukt. Hierdoor kan je de akoestische piano niet meer horen als je erop speelt.

Deze hamerkoppen van een akoestische piano worden geblokkeerd

2. De sensoren onder de toetsen registreren hoe hard of zacht een toets wordt ingedrukt. Deze informatie wordt doorgestuurd naar het silent system die het vervolgens omzet naar een digitaal geluid. Je kan makkelijk schakelen tussen de akoestische piano en de silent mode door een hendeltje over te halen.

Voordelen

Zoals eerder beschreven, heeft een silent piano veel meer voordelen dan alleen de mogelijkheid om via een koptelefoon te spelen. De samensmelting van een akoestische en digitale piano biedt de volgende unieke voordelen:

  • De akoestische piano heeft functies van een digitale piano waardoor je meer dan 100 verschillende geluiden en effecten (zoals galm) kan produceren, met metronoom kan spelen, de aanslaggevoeligheid kan aanpassen en een computer of tablet kan aansluiten op de piano
  • Je behoud de authentieke aanslag van een akoestische piano, zelfs als je gebruik maakt van het (digitale) silent system
  • Je hoeft geen digitale piano meer te kopen als je al een akoestische piano hebt, maar gebruik wil maken van digitale functies

Voornamelijk de mogelijkheid om je piano aan te sluiten op een computer of tablet kan heel aantrekkelijk zijn. Hierdoor stijgt de veelzijdigheid van de akoestische piano enorm. Met behulp van verschillende apps kan je jouw piano duizenden geluiden laten maken. Zo kan je bijvoorbeeld je piano laten klinken als een echte Bösendorfer vleugel, of als een heel orkest. De mogelijkheden zijn bijna ongelimiteerd.

Het kopen van een silent piano

Misschien overweeg je nu om een silent piano te kopen. Wees wel goed op de hoogte van alle soorten piano’s voordat je een piano koopt. Wellicht past een ander soort piano beter jouw wensen en behoeften die ook nog voordeliger is dan de silent piano. Hieronder vertellen we over praktische zaken voor het kopen van een silent piano.

Kosten

De kosten voor een nieuwe silent piano liggen rond de €5000,-. De goedkoopste modellen kan je krijgen voor rond de €4000,- en de duurste modellen kosten al snel meer dan €15.000,-.

Akoestische piano’s zijn ongeveer even duur als silent piano’s, maar digitale piano’s zijn over het algemeen goedkoper te krijgen. Controleer dan ook even of een digitale piano niet de beter optie is. 

De beste silent piano

Yamaha is één van de beste piano merken die ook begonnen zijn met het produceren van silent piano’s. Hierdoor kan je genieten van de spat heldere piano klanken van de akoestische piano terwijl je ook kan profiteren van de mogelijkheden van de digitale piano.

Voor de silent piano’s van Yamaha kan je kijken naar de B1, B2, B3 en U1 (opgesomd van goedkoopst naar duurst).

voorbeeld laten zien van een Yamaha silent piano

Tweedehands

Het is ook mogelijk om tweedehands een silent piano te kopen. Wederom raden we aan om gebruik te maken van een gecertificeerde verkoper die de piano’s reviseert voordat ze worden geleverd. Via marktplaats kan het zijn dat de piano niet goed is onderhouden waardoor je na de aankoop pas echt de prijs gaat betalen.

Silent system laten inbouwen

Het is ook mogelijk om een silent systeem in je akoestische piano te laten inbouwen. Handig als je al een akoestische piano in huis hebt staan. Hou rekening met een prijs van ongeveer €2000,- voor het silent systeem inclusief de inbouwkosten. De inbouw van een silent systeem zou overigens geen invloed hebben op de klank van de akoestische piano.

De populaire silent systems op dit moment zijn van Adsilent, Genio of Bolan.

Conclusie

In het kort, een silent piano is aan de ene kant een akoestische en aan de andere kant een digitale piano. Hierdoor kan je profiteren van het beste van deze twee wereld. Vooral de mogelijkheid om gebruik te maken van de meeste functies van digitale piano’s biedt veel toegevoegde waarde. Hoewel de voordelen van een silent piano veel belovend zijn, is het toch goed om te controleren of andere soorten piano’s misschien beter passen bij je behoeftes. Een digitale piano bijvoorbeeld kan voordeliger zijn en heeft daarnaast ook de mogelijkheid om vervoerd te worden. Lees je goed in voordat je daadwerkelijk een piano gaat kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *