De 5 tips om piano te leren spelen op latere leeftijd

Home » Blog » Piano spelen » Piano leren spelen op latere leeftijd

Piano leren spelen op latere leeftijd is niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. 

Veel volwassenen denken dat het te laat is om een muziekinstrument te leren spelen​​. Ze denken dat je van jongs af aan een instrument moet bespelen om muziek te kunnen maken. Leeftijd is echter slechts een excuus dat wordt gebruikt om niet te beginnen met piano spelen. 

We zijn ons hele leven bezig met leren. Veel mensen hebben laten zien dat je ook op latere leeftijd nieuwe dingen kan leren. Piano spelen is hier geen uitzondering op.

Daarnaast hebben volwassenen ook voordelen ten opzichte van kinderen als het gaat om piano leren spelen. Zo zijn volwassenen meer gedisciplineerd, gefocust en werken ze effectiever dan kinderen. Deze voordelen zorgen ervoor dat je ook op een latere leeftijd snel piano kan leren spelen.

In dit artikel behandel ik de beste tips om als volwassenen piano te leren spelen.

Bent u opzoek naar methodes die geschikt zijn voor volwassenen om piano te leren? Bekijk dan ook ons artikel over de zeven beste pianomethodes.

1. Heb een leerdoel

Het is belangrijk om altijd een leerdoel voor jezelf vast te stellen. Een doel motiveert je en spoort je aan om zo vaak mogelijk piano te spelen zelfs op dagen waarop je weinig tijd hebt.

Met een leerdoel kan je het nut inzien van (saaie) routine oefeningen. Je zou minder moeite hebben om toonladders, gebroken akkoorden of vingeroefeningen te oefenen, omdat ze je dichter bij je doel brengen. 

Ook kan je makkelijker je voortgang bijhouden, omdat je weet of je dichterbij je doel komt. De progressie die je boekt op de piano zou je motiveren om nog meer te oefenen zodat je je doel sneller behaald.

Aan de andere kant zou je snel verveeld raken met piano oefeningen als je geen doel hebt. Deze verveling kan zich omzetten in demotivatie en voor je het weet heb je geen zin meer om piano te spelen.

Het zetten van een leerdoel is een cruciale eerste stap om gemotiveerd piano te blijven oefenen. Het is meestal ook de doorslaggevende factor dat mensen aanspoort om te stoppen of door te gaan met piano spelen.

Zeker op een latere leeftijd is het zetten van een doel belangrijk. Al snel kunnen andere taken de prioriteit krijgen over piano spelen. Als je niet weet wat je doel is – waardoor je geen progressie ziet in je pianospel – dan kan het verleidelijk zijn om andere dingen te doen. 

Heb een doel voor ogen en je zal al snel merken dat je automatisch meer tijd maakt om even piano spelen. Het doel zal je motivatie geven om vooruitgang te boeken en daardoor geniet je meer van piano spelen. Na een tijdje zou je merken dat je langzaam maar zeker een competent pianist begint te worden.

Piano doelen zetten

2. Focus op de basis

Een goede basis is cruciaal om piano te spelen. Zonder de basis wordt het moeilijk om piano liedjes te spelen en de theorie erachter te begrijpen.

Alle liedjes zijn gebaseerd op de grondbeginselen van muziek. Ze hebben allemaal een melodie, harmonie en ritme. Per liedje kunnen deze principes verschillen, maar ze kunnen in elk liedje worden geïdentificeerd. 

Over het algemeen is het belangrijk dat je weet iets weet over akkoorden, toonladders, noten lezen, houding, vingerzetting en ritme. Uiteraard kunnen er nog meer zaken worden genoemd in dit lijstje en we moedigen je dan ook aan om meer informatie te zoeken over de grondbeginselen van piano spelen. Er zijn hier genoeg boeken en informatiebronnen over te vinden op het internet.

Voor volwassenen is het belangrijk om een goede basis te leggen. Dit zal je een enorm rendement op leveren in de toekomst als je nieuwe dingen wil leren op de piano.

3. Oefen regelmatig i.p.v. lang

Het kost tijd om iets onder de knie te krijgen – het vergt geduld om een verfijnde motoriek op te bouwen. Dit is een les die iedereen op een of andere manier leert tijdens het leven. Volwassenen begrijpen deze les meer dan kinderen en daar kunnen volwassenen een voordeel uit halen.

De beste manier om een verfijnde motoriek op te bouwen is door regelmatig te oefenen in plaats van lang. Mijn ervaring heeft me geleerd dat het beter is om kort en regelmatig te oefenen, in plaats van lang en af en toe. Het idee dat lang piano oefenen effectief is, is naar mijn mening fout.

Twee maal per dag vijftien minuten oefenen, werkt dan ook beter dan twee maal per week anderhalf uur oefenen. De reden hiervoor is dat je brein meestal een nachtrust nodig heeft om het effect van de oefeningen te verwerken.

Verwacht dan ook niet dat je resultaten gaat boeken tijdens de oefeningen. Uiteraard wordt je tijdens het oefenen beter, maar meestal merk je het echte effect van de oefeningen de volgende dag pas. 

Mensen kunnen namelijk een beperkt aantal dingen leren op de piano per dag. Zodra we de bovengrens hebben bereikt van wat we kunnen leren, dan hebben we alles gedaan van wat we op een dag kunnen doen. Neem rust en start de volgende dag weer vers zodat je door kan gaan met je ontwikkeling. 

Soms kan je bijvoorbeeld een specifiek gedeelte van een liedje niet spelen op de piano. Het maakt niet uit hoe vaak je het oefent, het lukt gewoon niet om dit gedeelte onder controle te krijgen. Je besluit dat het genoeg is voor vandaag en dat je morgen weer verder gaat met oefenen.

Maar de volgende dag wanneer je het moeilijk gedeelte wil gaan oefenen, merk je dat je het opeens vlekkeloos kan spelen. Het was niet nodig om meer of langer piano oefeningen te doen. Rust was het enige wat nodig was om het moeilijke gedeelte onder controle te krijgen.

Kortom, het is aan te raden om elke dag kort maar krachtig te oefenen in plaats van lang en onregelmatig.

4. Begin met online piano leren

Het grote nadeel dat volwassenen hebben ten opzichte van kinderen is dat ze minder tijd hebben om piano te spelen. Volwassen zien piano spelen meestal als een hobby activiteit – iets wat ze doen voor het plezier. Daardoor heeft piano spelen niet veel prioriteit.

Op hectische dagen dagen kan piano spelen al snel op de achtergrond raken. Ondanks de voordelen die piano spelen juist op deze dagen kan bieden, staat piano spelen niet hoog op het takenlijstje. 

Het kan een goed idee zijn om bij een muziekschool pianolessen te nemen. Dit kan dienen als een stok achter de deur om elke dag piano te spelen. Echter werkt dit voor volwassenen meestal averechts.

Vaak heb je geen tijd om de oefeningen te doen die je leraar de vorige les heeft meegegeven. Daarom probeer de meeste mensen (uit schuldgevoel) de dag van te voren tevergeefs alle oefeningen te herhalen. Dit is een goede manier om motivatie en plezier te verliezen in het piano spelen en daarom werkt deze manier meestal niet voor volwassenen.

Doen van een online piano cursus

Het kan handiger zijn om te beginnen met een online piano cursus. Deze lessen kan je volgen wanneer het jou goed uitkomt en meestal zijn deze pianolessen goedkoper dan een pianoleraar.

Het grootste nadeel van online piano cursussen is dat je geen persoonlijk advies kan krijgen. Met de online cursus van PianoPro heb je wel de mogelijkheid om vragen te stellen aan een echte piano leraar. PianoPro is tevens ook een van de grootste aanbieders van online piano cursussen in Nederland en België.

Er zijn nog meer manieren om online piano te leren spelen. Op YouTube kan je piano tutorials vinden van bijna alle liedjes. Of denk aan apps om piano te leren spelen. Verder kan je ook makkelijk gratis bladmuziek krijgen op het internet.

Kortom, voor volwassenen kan het handiger zijn om te beginnen met online piano cursussen. Pas wanneer je zeker weet dat je door wilt gaan met piano spelen, kan je pianolessen van muziekscholen overwegen.

5. Leer wat je wil spelen

Leer de stijl en de liedjes waarin jij geïnteresseerd bent. Het zal je een enorme motivatie boost geven als je actie onderneemt om je favoriete liedje te leren spelen. Elke stap die je neemt zal je enorm motiveren en inspireren om door te blijven gaan met piano spelen.

Oefeningen die je normaal gesproken saai vindt, kunnen opeens leuker worden als je ze in verband brengt met het liedje dat je wil leren. Of misschien worden de oefeningen niet per se leuker, maar zie je het nut ervan in. Hierdoor zou je vaker achter de piano zitten en met een beter gevoel de piano oefeningen doen.

Voor volwassenen kan dit een van de beste manieren zijn om gemotiveerd piano te blijven spelen!

Conclusie

Op latere leeftijd kan je nog steeds piano leren spelen. Het belangrijkste is dat je gelijk begint met piano spelen. Maak gebruik van deze tips en ervaar zelf hoe snel en gemakkelijk je piano leert spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *