Piano akkoorden – Wat zijn akkoorden en hoe speel je ze op piano

Home » Blog » Muziektheorie » Piano akkoorden – Wat zijn akkoorden en hoe speel je ze op de piano?
piano akkoord gespeeld op piano

Akkoorden zijn samenklanken van meerdere tonen, die je onder andere kunt spelen op de piano. Piano akkoorden helpen je om sneller liedjes te leren en jezelf te begeleiden. In dit artikel leg ik jou precies uit hoe je piano akkoorden speelt, zodat je als beginner straks verbaasd zal staan van je eigen kunnen.

Wat is een piano akkoord?

Een akkoord is een samenklank van drie of meer tonen. Een piano akkoord speel je dus met drie of meer toetsen tegelijkertijd. Niet iedere combinatie zorgt voor een mooie samenklank. Akkoorden zijn dan ook onderverdeeld in diverse soorten, op basis van een toonladder. 

Een akkoord met 3 verschillende tonen, wordt ook wel een drieklank genoemd, 4 verschillende tonen heet een vierklank, enzovoorts. Belangrijk is hierbij dat niet alle akkoorden met 4 toetsen een vierklank zijn. Het akkoord C E G C is een drieklank, omdat er 2 C tonen worden gespeeld; maar slechts 3 verschillende tonen. C E G A is wel een vierklank.

Mineur en majeur akkoorden

De bekendste akkoorden zijn mineur en majeur akkoorden. Het verschil tussen beide, kun je horen.

Majeur akkoord : Klinkt opgewekt

Mineur akkoord : Klinkt somber

Zowel majeur- als mineur akkoorden, hebben een bepaalde opbouw en bestaan uit 3 tonen. Het grote verschil bij het spelen van deze twee verschillende soorten akkoorden, is de afstand tussen de toetsen.

Tertsen

Een terts is het interval tussen tonen; toonafstanden. Een piano akkoord bestaat uit 2 tertsen en deze zijn als volgt:
Majeur = 
grote terts + kleine terts
Mineur = 
kleine terts + grote terts

Het klinkt wellicht allemaal nog een beetje ingewikkeld, maar het beste is om de akkoorden straks zelf op de piano uit te proberen.

Piano akkoorden en toonladders

Akkoorden worden gebaseerd op toonladders. Het is erg handig om alle toonladders te leren, omdat je zo makkelijk de juiste akkoorden kan spelen. 
Een majeur akkoord bestaat uit de 1e, 3e en 5e toon van een majeur toonladder. De afstanden van een majeur toonladder zijn: 1 – 1 – 0,5 – 1 – 1 – 1 – 0,5.

Afstanden van een majeur toonladder
Voorbeeld van een majeur toonladder (C-majeur)

Een mineur akkoord bestaat uit de 1e, 3e en 5e toon van een mineur toonladder. 
De afstanden van een mineur toonladder zijn: 1 – 0,5 – 1 – 1 – 0,5 – 1 – 1

voorbeeld van een mineur toonladder op de piano
Voorbeeld van een mineur toonladder (A-mineur)

Een akkoord wordt vaak aangeduid met de eerste toon, oftewel de grondtoon. Zo weet je dat C staat voor een C majeur akkoord. Staat er Cm, dan is het een C mineur akkoord. A staat dus voor een A majeur akkoord en Am staat voor een A mineur akkoord.

Meest voorkomende piano akkoorden

Omdat er 12 verschillende tonen zijn op de piano, zijn er ook 12 mineur en 12 majeur toonladders. Je kunt al deze toonladders uit het hoofd leren, om vervolgens alle piano akkoorden te leren spelen. 

Als je op zoek bent naar een snellere methode, raad ik je aan te beginnen met het oefenen van deze akkoorden: C, F, G en Am. Deze vier akkoorden komen erg veel voor in bekende liedjes.

C majeur piano akkoord

Om dit akkoord te spelen, is het belangrijk om de C toets te kunnen vinden op de piano. Hoe je dit precies doet, leg ik uit in dit artikel.

De C majeur toonladder, bestaat enkel uit witte toetsen op de piano, beginnende bij de C. In de C majeur toonladder zitten 7 noten: C D E F G A B. Dit wordt de schaal genoemd. 

Om het C akkoord te spelen, speel je de 1e, 3e en 5e noot van de schaal, oftewel C, E, G. Het C Majeur akkoord speel je met je pink, middelvinger en duim, op de witte toetsen. Je slaat telkens 1 witte toets over. 

Voorbeeld van een C majeur akkoord

F majeur piano akkoord

Het F akkoord, speel je op dezelfde wijze als het C akkoord. Alleen nu speel je de 1e, 3e en 5e noot van de F majeur schaal. De F toonladder is: F G A B C D E. Het F majeur akkoord voor de piano is dus: F A C. 

Als je het C akkoord en het F akkoord na elkaar speelt, zou je merken dat deze twee erg goed bij elkaar klinken. Deze twee akkoorden worden dan ook erg veel gebruikt, in popmuziek.

Voorbeeld van een F majeur akkoord

G majeur piano akkoord

Het G akkoord, bereken je op dezelfde manier. Je neemt de schaal van G: G A B C D E F en speelt vervolgens de 1e, 3e en 5e noot. Het G majeur akkoord is dus: G B D. 

Aan een akkoord, kun je indien gewenst een extra toon toevoegen. Dezelfde toon als waar je mee begonnen bent maar dan hoger, oftewel: G B D G. De akkoorden G B D en G B D G zijn beide drieklanken.

Voorbeeld van een G majeur akkoord

A mineur piano akkoord

Het A mineur akkoord, is ietsje lastiger. Het is dan ook makkelijk, om eerst het A majeur akkoord te bepalen. Je begint met de toonladder van A: A B Cis D E Fis Gis. Je speelt de 1e, 3e en 5e toon, om het A majeur akkoord te spelen: A Cis E. 

Voorbeeld van een A majeur akkoord

Vervolgens verlaag je de 3e noot van de majeur toonladder van de grondtoon, met een halve noot. De Cis verlaag je in dit geval met een halve noot, waardoor je op een C uitkomt. Het A mineur akkoord is dus: A C E.

Voorbeeld van een A mineur akkoord

Piano akkoorden in de praktijk

In de praktijk zijn akkoorden makkelijk te spelen op de piano, door de toetsen op het klavier te tellen. Begin met de grondtoon, deze tel je niet mee. Begin nu met tellen, je telt zowel de witte als de zwarte toetsen. Speel nu de grondtoon, plus de 4e toets, en vervolgens de 3e toets. Als je grondtoon de C is, heb je automatisch het C majeur akkoord te pakken. Wil je het mineur akkoord spelen, speel dan weer dezelfde grondtoon, plus de 3e toets, en vervolgens de 4e toets. 

Ezelsbruggetje voor de praktijk:

Majeur akkoord: 4 – 3

Mineur akkoord: 3 – 4

Omkeringen akkoorden piano

Het is ook mogelijk om akkoorden op de piano, in een andere volgorde te spelen. Dit worden omkeringen, of ‘inversions’, genoemd. Denk aan E G C, in plaats van C E G. Dit noemen we de eerste omkering. G C E is de tweede omkering. Je kunt dit doen voor alle piano akkoorden. Dit kan soms mooier zijn, maar ook makkelijker als je moet wisselen van akkoord.

Voorbeeld van de eerste omkering van C majeur
Voorbeeld van de tweede omkering C majeur akkoord

Stappenplan akkoorden leren

Je weet nu wat akkoorden zijn en hoe je ze speelt op de piano. Voornamelijk hebben we aandacht besteed aan de mineur en majeur akkoorden. Deze akkoorden geven je een goede basis om nummers te leren spelen. Echter zijn er nog veel meer akkoorden te ontdekken. Zo heb je naast de mineur en majeur akkoorden ook nog bijvoorbeeld de 7, verminderd en half verminderde akkoorden.

Als je snel akkoorden wil leren dan raden we je aan om de cursus van PianoPro te volgen. In deze cursus leert Steven Pruis je piano spelen op basis van akkoorden. Steven heeft al meer dan 20.000 cursisten geholpen met piano spelen, waaronder SLAM!FM DJ Robin Leféber en muziekproducent Ricky Rivaro. In de cursus verteld hij alles over akkoorden zodat je 95% van alle liedjes op de radio kunt spelen. Klik op de onderstaande knop om direct naar de cursus pagina van PianoPro te gaan.

Akkoorden leren met PianoPro

Leer snel en gemakkelijk de akkoorden spelen van 95% van alle liedjes op de radio met PianoPro!

Klik op de onderstaande knop om direct naar de cursus te gaan van PianoPro.

Ga DIRECT naar de cursus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *