Muziek intervallen – Welke intervallen zijn er en hoe herken je ze?

Home » Blog » Muziektheorie » Muziek intervallen – Welke intervallen zijn er en hoe herken je ze?

Intervallen zijn een belangrijk concept in muziek om te begrijpen en te oefenen. Ze zijn fundamenteel voor het begrijpen van muziektheorie en zijn daarom ook voor elke professionele muzikant een vereiste om te leren.

Het is dan ook niet zo gek dat intervallen een standaard examen onderwerp zijn in elke muziekschool. Elke professionele muzikant heeft zich dan ook moeten trainen op dit gebied en met fantastische resultaten als gevolg.

Intervallen liggen namelijk ten grondslag aan de opbouw van akkoorden. Door goed bekend te zijn met intervallen zou je kennis vergaren over hoe je akkoorden kan maken en ook hoe je ze uiteindelijk kan herkennen. Deze kennis zal niet alleen ten goede komen van je begrip van harmonie maar ook van melodie.

Voor nu beginnen we bij het begin. Aan het eind van dit artikel zou je op de hoogte moeten zijn van alle intervallen die er zijn, hoe je ze kan herkennen en kan oefenen.

Wat is een interval in muziek?

Een interval is een klank van twee tonen die gelijktijdig (harmonische interval) of na elkaar worden gespeeld (melodische interval). De afstand tussen de twee tonen bepaalt wat voor soort interval het is. Zo zijn er meerdere intervallen die allemaal een unieke klank hebben.

Welke intervallen zijn er?

In muziek zijn er 8 intervallen (excl. de eerste interval “prime” waarbij dezelfde toon tweemaal wordt gespeeld) die je binnen een octaaf kan tegenkomen. We hebben deze intervallen hieronder in een overzicht weergegeven en geordend van klein naar de groot.

 1. Secunde
 2. Terts
 3. Kwart
 4. Tritonus
 5. Kwint
 6. Sext
 7. Septiem
 8. octaaf

De intervallen zijn vernoemd naar de Latijnse telwoorden. Als je doorgaat met de telling na het octaaf benoem je automatisch de volgende intervallen (none, decime, etc). 

Over het algemeen is het voldoende om bekend te zijn met de intervallen tot en met het octaaf. Grotere intervallen komen wel voor in muziek maar worden maar zijn qua benaming niet heel belangrijk.

Mineur, majeur en reine intervallen

Aan de acht intervallen worden meestal aanduidingen toegevoegd om de exacte afstand van het interval aan te geven. Zo kan een interval een mineur, majeur of reine aanduiding hebben.

Van de acht intervallen kunnen alleen de Secunde, Terts, Sext en Septiem een mineur of majeur aanduiding krijgen. Deze intervallen kunnen dus geen reine benaming krijgen. 

Alleen de Kwart, Kwint en octaaf (ook de prime) zijn reine intervallen. Deze kunnen op hun beurt geen mineur of majeur aanduiding verkrijgen.

Er is een grote kans dat je nu even het overzicht kwijt bent van welke en hoeveel intervallen er zijn. Daarom even een kort overzicht van alle intervallen binnen een octaaf.

 • Prime
 • Secunde mineur
 • Secunde majeur
 • Terts mineur
 • Terts majeur
 • Reine kwart
 • Tritonus
 • Reine kwint
 • mineur sext
 • majeur sext
 • mineur septiem
 • majeur septiem
 • octaaf

Herkennen van een interval?

Je kan op twee manieren een interval herkennen. De eerste manier is door de toonafstand te berekenen en de tweede door intervallen te associëren met klanken. We zullen beide manieren ingaan.

Intervallen benoemen met toonafstand

De eerste manier is door de afstand tussen de tonen te identificeren waardoor je weet welk interval er gespeeld wordt. Elk interval heeft namelijk een unieke afstand tussen de eerste en tweede toon die altijd hetzelfde is ongeacht welke toon je eerst speelt. 

 • Prime = 0 tonen
 • Secunde mineur = halve toon
 • Secunde majeur = hele toon
 • Terts mineur = 1 ½ toon
 • Terts majeur = 2 tonen
 • Reine kwart = 2 ½ toon
 • Tritonus = 3 tonen
 • Reine kwint = 3 ½ toon
 • mineur sext = 4 tonen
 • majeur sext = 4 ½ toon
 • mineur septiem = 5 tonen
 • majeur septiem = 5 ½ toon
 • Rein octaaf = 6 tonen

Intervallen op de piano

De toonafstand kan je het makkelijkst zien op de piano. Hieronder kan je zien hoe alle intervallen er op de piano uitzien. We nemen de “C” als de beginnoot, waardoor alle intervallen relatief zijn aan de C noot.

Intervallen herkennen met klankassociatie 

De tweede, en meest gebruikte, manier om intervallen te herkennen is door jezelf te trainen om ze te horen.  Elk interval heeft een unieke klank waardoor je intervallen kan gelijk kan herkennen door alleen naar ze te luisteren. 

Je zal niet gelijk intervallen kunnen herkennen op alleen gehoor. Dit vraagt aardig wat oefening en repetitie voordat je dit onder controle krijgt. Echter is dit een fundamentele vaardigheid om te hebben als je verder wilt ontwikkelen als muzikant.

Veruit de makkelijkste manier om je gehoor te trainen om intervallen te herkennen is door associatie. Je zal de klank van de intervallen moeten associëren met liedjes die daadwerkelijk dit interval te spelen. Zodra je goed bekend bent met de liedjes die dit interval gebruiken, zal je dit interval snel herkennen wanneer die gespeeld worden.

Per interval geven we aan welk liedje wij zelf gebruiken om het interval te herkennen. Daarnaast zullen we ook alternatieve geven waarmee je ze kan herkennen.

Ezelsbruggetje intervallen muziek

Je zou goed bekend moeten zijn met de liedjes voordat je een interval hieraan kan herkennen. Als je goed genoeg bekend bent met de klanken dan zou je zodra je de interval hoort het liedje verder kunnen zingen. 

Daarom is het belangrijk het interval al snel in het liedje te horen is, als mogelijk al in het begin. De selectie die wij gemaakt hebben begint meestal dan ook gelijk met het interval en zijn over het algemeen zeer bekende liedjes waarmee je al bekend bent.

Om het makkelijker voor je te maken hebben we audiobestanden toegevoegd waarbij je het interval gelijk wordt gespeeld. Als je de liedjes niet goed kent dan kan je ook een alternatief liedje kiezen waarmee je beter bekent bent.

Secunde mineur

Jaws – Theme Song

Alternatieven:
The Pink Panter – Theme song
Isn’t She Lovely – Stevie Wonder
A Hard Day’s Night – The Beatles

Secunde majeur

Happy Birthday to you

Alternatieven:
Stille nacht
Rudolph the Red-nosed Reindeer
Mary had a Little Lamb

Terts mineur

Sleep lullaby

Alternatieven:
Seven Nation Army – The White Stripes
Smoke on the Water – Deep Purple
Bad – Michael Jackson

Terts majeur

Er is een kinderke

Alternatieven::
Oh, When the Saints
Can’t Buy Me Love – The Beatles
Four Seasons – Vivaldi

Kwart

Wilhelmus

Alternatieven:
Here Comes the Bride – Wagner
Oh Denneboom
We Wish You a Merry Christmas

Tritonus

The Simpsons – Theme song

Alternatieven:
Maria – West Side Story
Black Sabbath – Black Sabbath
Juicebox – The Strokes

Kwint

Star Wars – Theme song

Alternativen:
Twinkle Twinkle Little Star
Black Birth – The Beatles
My Favorite Things – Sound of Music

Sext mineur

The entertainer – Scott Jolpin

Alternatieven:
In My Life – The Beatles
Slow Dancing in a Burning Room – John Mayor
Last Midnight – Into the Woods

Sext majeur

Leia Theme – Star Wars

Alternatieven:
The music of the Night – Phantom of the Opera
Dancing through the Snow – Jingle Bells
My Way – Frank Sinatra

Septiem mineur

Somewhere (West Side Story) – Celine Dion

Alternatieven:
The Winner Takes it All – ABBA
Somewhere – West Side Story
Josie – Steely Dan

Septiem majeur

Don’t know why – Norah Jones

Alternatieven:
Take on me – A-ha
Superman – Theme Song
Popular – Nada Surf

Octaaf

Over the rainbow – Westside story

Alternatieven:
Let it Snow
Singing in the Rain
Harry’s Wonderous World – John Williams

Intervallen oefenen

Nu je op de hoogte bent van hoe je intervallen kan herkennen is het nu een kwestie van veel oefenen. Zorg ervoor dat je de liedjes die je hiervoor wil gebruiken goed in je hoofd hebt, zodat je gelijk het nummer hoort zodra het interval gespeeld wordt.

Verder kan het handig zijn om iemand anders de intervallen te laten spelen zodat je zelf kan raden welk interval het is. Als je niemand anders hebt om de intervallen te spelen, zijn er meerdere tools waarvan je gebruik kan maken.

Wij maken zelf voornamelijk gebruik van een (gratis) app om intervallen te oefenen. Deze app heet “The Ear Gym” en zeer makkelijk in gebruik. Het grootste voordeel is dat je hem kan installeren op je telefoon waardoor je altijd en overal intervallen kan oefenen.

 Als je intervallen wilt oefenen met een desktop of laptop dan zijn er meerdere goede websites waarmee je gemakkelijk intervallen kan oefenen. Een van deze websites is bijvoorbeeld https://tonedear.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *