Wat is een MIDI keyboard en heb je er een nodig?

Home » Blog » Soorten piano’s » MIDI keyboard
Verschil MIDI keyboard en keyboard

Veel muzikanten hebben een MIDI keyboard thuis staan. Dit keyboard is voornamelijk populair onder muzikanten die ook bezig zijn met muziekproductie. Een MIDI keyboard controller mag dan ook niet ontbreken bij de opbouw van thuisstudio’s. 

Maar wat is een MIDI keyboard precies? In dit artikel beantwoord ik deze en vele andere vragen die je misschien hebt over MIDI keyboards.

Wat is een MIDI keyboard en wat doet het precies?

Een MIDI keyboard, of soms Master keyboard genoemd, is een toetsenbord in pianostijl. Het toetsenbord ziet er uit als een klavier (toetsenbord van een piano) die je aansluit op met een computer of ander digitaal apparaat – meestal via een USB-kabel.

Een aangesloten MIDI keyboard op een laptop

De meeste MIDI keyboards maken op zichzelf geen geluid. Ze sturen MIDI data van de muziekstukken die je speelt naar de muzieksoftware van de computer.

Het echte geluid wordt geproduceerd door de computer met behulp van verschillende soorten software zoals plug-ins, virtuele instrumenten (VSTi), Sound-bibliotheken, etc.

Als je bijvoorbeeld een virtuele piano VSTi op je computer hebt geïnstalleerd, dan kun je met je MIDI keyboard het geluid van een echte akoestische piano maken. Zo kan je genieten van de warme klanken van een Bösendorfer concertvleugel of van de klassieke klanken van een Yamaha piano.

De verschillen met een echte akoestische piano zijn dan ook dat een MIDI keyboard controller computer software nodig heeft om geluid te produceren en daarnaast voelt het klavier anders aan tijdens het spelen.

De meeste keyboards en sommige digitale piano’s kunnen ook aangesloten worden op de computer en fungeren als MIDI keyboard. De Casio CK-3800 keyboard heeft bijvoorbeeld naast line outs ook een USB aansluiting. Hierdoor kan je hem aansluiten op versterkers maar ook op de computer zodat het als een MIDI-toetsenbord kan worden gebruikt.

Wat kun je met een MIDI keyboard?

Met een MIDI keyboard kan je snel en gemakkelijk werken met muzieksoftware. Het geeft je de mogelijkheid om snel MIDI data te verzenden naar het muziekprogramma en meer mogelijkheden om muziekstukken te beheersen.

MIDI keyboards hebben een klavier, waardoor de MIDI data meer klinkt alsof het op een piano wordt gespeeld. Met een keyboard krijgen de klanken van het muziekprogramma een meer menselijk gevoel, dan de klanken die worden ingespeeld zonder een MIDI keyboard.

Veel MIDI keyboards hebben ook verschillende knoppen en schuifregelaars, die kunnen worden geprogrammeerd om parameters van virtuele instrumenten te bedienen.

Knoppen en schuifregelaars op een MIDI keyboard

Zo kan je bijvoorbeeld een schuifregelaar instellen om het volume te beheersen of voor het regelen van de hoeveelheid galm die je hoort tijdens het spelen, enz. Met de knoppen en schuifregelaars is het dus mogelijk om tijdens het spelen verschillende parameters te beheersen en aan te passen.

Kortom, MIDI keyboard controllers geven je de mogelijkheid om makkelijk met muzieksoftware te werken en de muziek die je speelt te beheersen. Ondanks deze voordelen, vragen veel mensen zich nog steeds af of een MIDI keyboard daadwerkelijk nodig.

Heb je een MIDI keyboard nodig om muziek te maken met Digital Audio Workstations (DAWs)?

Nee, je hebt geen MIDI keyboard nodig om muziek te maken. Muziekprogramma’s, beter bekend als Digital Audio Workstations (DAWs), bieden meerdere mogelijkheden om muziek te maken en op te nemen.

De meeste DAWs hebben een ‘editor’ (vaak pianorol genoemd) waar muzieknoten één voor één met een muis geplaatst kunnen worden.

Ook hebben veel DAWs, zoals Fruity Loops (FL) Studio, een ingebouwde optie om een computer toetsenbord te gebruiken als een virtuele piano keyboard. Het toetsenbord, dat wordt gebruikt om e-mails mee te schrijven, kan dan worden gebruikt om virtueel piano te spelen in de DAW. Hoe makkelijk kan het zijn?

Je kan bijvoorbeeld de “Q” op het computer toetsenbord instellen als noot C. De letter “W” als noot D, de letter “e” als noot E, enzovoort. Zo kan je dus alle 12 muzieknoten van een piano instellen op je computer toetsenbord zodat je alle melodieën en nummers kan spelen met alleen je computer.

Overigens is het ook mogelijk om melodieën te maken met de muis van je computer. In de pianorol van de DAW kan je noten inklikken en bewerken. In het filmpje hieronder kan je een voorbeeld zien hoe iemand een melodie maakt met zijn computer muis in de DAW ‘Ableton Live’ (vanaf 0:43). 

Kortom, een MIDI keyboard is niet een vereiste om muziek te maken op de computer. Aan de andere kant biedt een MIDI keyboard controller wel veel voordelen waardoor de muziek die je maakt veel beter klinkt. 

MIDI keyboard vs computer toestsenbord en muis

Je zult namelijk merken dat een melodie die met een MIDI keyboard is gespeeld veel beter klinkt dan een melodie die is geprogrammeerd met een computer toetsenbord of muis. Melodieën zullen vloeiender klinken en hebben meer gevoel als ze zijn ingespeeld met een MIDI keyboard. Na verloop van tijd zul je ook beter worden in piano spelen, dus het handig om gelijk te beginnen op een toetsenbord dat vergelijkbaar is met een piano.

Als je al bedreven pianist bent dan mag ik je feliciteren, want je hebt al een voorsprong! In dit geval weet je waarschijnlijk al dat je beter gelijk een MIDI keyboard kan kopen omdat piano spelen met een computer toetsenbord of muis niet te goede komt van de muziek. 

Daarnaast is muziek maken via een computer toetsenbord of muis ook ZEER tijdrovend. Waar je met een MIDI keyboard makkelijk dynamiek kan aanbrengen door een toets harder of zachter in te drukken, moet je dit per noot aanpassen als je melodieën heb geprogrammeerd met een muis of toetsenbord.

 Het programmeren van muziek via toetsenbord of muis is meestal niet motiverend en je kan makkelijk verveeld raken. Met een MIDI keyboard zou je meer plezier uit het spelen halen, klinkt je muziek beter en spaar je veel tijd die je anders moest besteden aan programmeren om je muziek beter te laten klinken.

Waar op letten als je een MIDI keyboard wil kopen?

Er zijn heel veel verschillende MIDI keyboards die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Waar je precies op moet letten, hangt allemaal af van wat je van plan bent te doen met een MIDI keyboard.

Hoeveel toetsen wil je? 25, 49, 61 of 88 toetsen? Over het algemeen worden minimaal 61 toetsen aangeraden. Keyboards met minder toetsen zijn leuk om mee te nemen op reis, maar zijn minder geschikt om pianostukken op te spelen. of piano te oefenen.

Verder is het belangrijk dat je let op de aanslag van de MIDI keyboard. Je kan over het algemeen kiezen tussen gewogen (zoals bij een echte piano), semi-gewogen en ongewogen toetsen. Ook kan je letten op bepaalde features van het klavier zoals aftertouch en velocity.

Als laatst is de hoeveel programmeerbare knoppen of schuifregelaars op de MIDI keyboard iets om over na te denken. Dit is voornamelijk belangrijk voor mensen die muziek willen produceren met dit keyboard. Voor mensen die alleen piano willen spelen is dit niet heel belangrijk.

Verder kan het artikel over de 10 beste MIDI keyboards je een beter beeld geven over waar je op moet letten als je een MIDI keyboard wilt kopen.

MIDI keyboard controller

Prijs

De prijs kan ook een andere factor om rekening mee te houden. MIDI keyboards kunnen tussen de €60,- en €700,- of zelfs meer kosten. De prijs wordt meestal bepaald door de kwaliteit en functies. Een goede vuistregel om in het achterhoofd te houden is: hoe minder functies, hoe minder u betaalt.

Voor beginners is het aan te raden om aan de lage kant te beginnen (qua prijs). Mijn eerste MIDI keyboard, de M-audio 61 Oxygen, heb ik relatief voordelig kunnen kopen om te beginnen met piano spelen. Zeker in vergelijking met digitale piano’s is dit een voordelige optie en zelfs nu speel ik er nog dagelijks op.

Duurdere modellen worden pas belangrijk op het moment dat je muziek wil gaan produceren. Ook als je ambities als pianist groter worden, dan is een duurder model handiger. Hoewel digitale piano’s op dat moment beter bij je behoeftes passen. Lees hier meer over in het artikel: “De top 10 beste beginners piano’s – Welke piano is het best voor beginners?“.

Samenvatting

Tegenwoordig zijn MIDI keyboards geen vereiste om muziek te kunnen maken met muziekprogramma’s. Als je een beginner bent dan heb je misschien ook geen MIDI nodig.

Maar als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan en je je muziek naar een hoger niveau wilt tillen dan is een MIDI keyboard misschien juist het ding wat je nodig hebt.

Niet alleen maakt het je muziek vloeiender, maar het kan je ook veel tijd besparen. Het is een stuk makkelijker om muziek te maken met een MIDI keyboard dan wanneer je het maakt met je computer toetsenbord of muis. Ook zal je muziek gelijk een stuk beter klinken.

Wil je meer weten over MIDI keyboards, dan kan het artikel “De 10 beste MIDI keyboard controllers” je verder helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *