Piano leren zonder bladmuziek

Kun je piano leren spelen zonder noten te lezen – Ja, dat kan!

Home » Blog » Piano spelen » Kun je piano leren spelen zonder noten te lezen – Ja, dat kan!
Piano leren zonder bladmuziek

Iedereen wil piano leren spelen, maar vaak beginnen de meeste mensen hier niet aan omdat ze geen noten kunnen lezen. Bij de meeste mensen heerst er een misconceptie dat het lezen van bladmuziek de enige manier is om een instrument te leren bespelen. Dit weerhoudt de meeste mensen om daadwerkelijk te beginnen met piano spelen.

De vraag is dan ook: kun je piano spelen zonder noten of bladmuziek te lezen? Het korte maar krachtige antwoord is: Ja! Je kunt piano leren spelen zonder bladmuziek te lezen door naar muziek te luisteren en te onthouden welk patroon van toetsen er gespeeld worden. Echter is het niet kunnen lezen van bladmuziek beperkend voor welke nummers je kunt spelen. De meeste muziek is genoteerd, dus we raden sterk aan om toch te overwegen om noten te leren lezen om snel nieuwe liedjes te leren spelen.

Hoewel je piano kunt leren spelen zonder een enkele noot te hoeven lezen, is het niet de beste manier om vooruitgang te boeken. Er zijn veel voordelen aan het lezen van noten, en het zou de belangrijkste manier moeten zijn waarop je piano speelt, niet de secundaire optie.

Het niet kunnen lezen van notenschrift maakt het moeilijker om andere muziekgenres te leren, zoals klassieke muziek, jazz en eigentijdse muziek. Daarnaast word je minder snel bedreven in muziektheorie, wat vaak uitgelegd wordt aan de hand van notenschrift. Op lange termijn kan het ook daadwerkelijk je progressie belemmeren, waardoor het langzamer wordt om een nieuw pianostuk te leren.

Aan de andere kant zitten er ook veel voordelen aan het leren van piano zonder noten te lezen, zolang het op de juiste manier gebeurt. In dit artikel delen we zowel tips over hoe je piano kunt leren spelen zonder bladmuziek te lezen, als tips om je te helpen bij het lezen van bladmuziek.

De nadelen van piano spelen zonder het lezen van noten

Het spelen van piano zonder noten te lezen is in de meeste gevallen moeilijker dan het spelen met behulp van bladmuziek. Het voornaamste probleem is dat je sterk afhankelijk bent van je muzikale gehoor.

Als je geen enkele vorm van gehoortraining hebt gehad, of als je geen nog geen absoluut of relatief gehoor hebt ontwikkeld, dan zal het erg moeilijk worden om piano te leren spelen zonder noten te leren lezen. De meeste muzikanten die op gehoor spelen, hebben een jarenlange muziek training achter de rug en waarschijnlijk ook een uitgebreide achtergrond in het lezen van muziek.

Zelfs als ze geen absoluut gehoor hebben, kunnen ze hun theoretische kennis gebruiken om strategisch noten te vinden, harmonieën op te bouwen en uiteindelijk een pianostuk spelen zonder de muziek voor zich.

De pianist zou een buitengewone gave moeten bezitten om muziek te kunnen spelen zonder ooit naar de bladmuziek te hebben gekeken. Zelfs klassieke pianisten moeten op een bepaald punt de bladmuziek hebben gelezen en uit hun hoofd hebben geleerd. Alleen dan kunnen ze het muziekstuk spelen zonder gebruik te maken van het muzieknotatie.

Daarnaast komt het ook vaak voor dat er alleen slechte opnames beschikbaar zijn van het piano stuk dat je wil leren. Hierdoor kan het extreem moeilijk worden om dit nummer op gehoor uit te zoeken en te leren.

De voordelen van het lezen van bladmuziek voor piano

Er zijn veel voordelen waar pianisten van kunnen genieten als ze bladmuziek leren lezen. Ten eerste doen pianisten veel theoretische muzikale kennis op door alleen al naar de bladmuziek te kijken.

Pianisten kunnen voorafgaand analyseren hoe de muziek is opgebouwd en hoe de harmonieën en melodieën met elkaar samenhangen. De bladmuziek bevat ook zeer nauwkeurige en uitgebreide informaties over de ritmes, vingerzettingen, dynamiek en articulaties zodat de muzikanten het volledige karakter van het stuk kunnen begrijpen.

Daarnaast helpt bladmuziek ook in situaties waarin de pianist samen speelt met andere muzikanten. Voornamelijk bij de repetities kan bladmuziek helpen, door de andere partijen inzichtelijker te maken.

Het grootste voordeel van het lezen van bladmuziek voor piano is echter dat het je niet beperkt tot slechts een paar pianostukken die je op gehoor kunt leren spelen. In plaats daarvan kun je alle nummers terugvinden in notenschrift, waardoor je de mogelijkheid hebt om honderden, zelfs duizenden nummers te leren. Zo heb je in sommige pianoboeken al snel bladmuziek voor 50 of zelfs 100 verschillende pianostukken.

Je kan al snel vast komen te zitten als je bijvoorbeeld een muziekstuk wil leren maar er geen opnames beschikbaar zijn. Het lezen van bladmuziek is de beste oplossing voor dit probleem en daarnaast vermindert het ook nog de tijd die nodig is om een stuk te leren.

Bijvoorbeeld, het kan soms maanden of zelf jaren duren voordat je een hele Beethoven-sonate op gehoor kan uitzoeken. Als je echter leert om bladmuziek goed te lezen, kun je in een paar dagen verschillende pagina’s van de Beethoven-sonate leren.

Het lezen van bladmuziek kan zowel de belangrijkste manier zijn om muziek te leren als een aanvulling zijn voor iemand die het ook op gehoor wil doen.

De nadelen van het lezen van bladmuziek

Net zoals het spelen van muziek op gehoor nadelen heeft, geldt dit ook voor het lezen van noten.

Er zijn veel pianisten die zo afhankelijk zijn van het lezen van noten dat ze hun gehoor niet hebben ontwikkeld. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk voor hen om muziek te kunnen spelen zonder bladmuziek. Dit terwijl muziek draait om wat er te horen is.

Deze afhankelijkheid van bladmuziek ontstaat voornamelijk door de manieren van lesgeven. Veel piano leraren, maar ook methodes in pianoboeken, leggen een grote nadruk op het lezen van notenschrift. Echter zijn er nu meerdere methodes die ook gehoortraining en het dicteren van noten meenemen in het leer proces. Lees ook ons artikel over “de 7 beste methodes om piano te leren” .

Soms nemen mensen die bladmuziek lezen de aanbevelingen en markeringen van de componist te letterlijk waardoor je creativiteit niet geprikkeld word. Creativiteit is veel gemakkelijker te bereiken wanneer de muziek niet voor je staat. Dit is de belangrijkste reden waarom de meeste klassieke pianisten concerten uit het geheugen spelen in plaats van met bladmuziek, zodat ze minder afleiding hebben en meer expressie in hun uitvoeringen.

Zelfs buiten het klassieke veld is het niet ideaal om notatie te lezen als je speelt in een rockband of optreedt met anderen. Als iemand een maat vooruit loopt of achterblijft bijvoorbeeld, dan wordt het voor de persoon die de bladmuziek leest heel moeilijk om weer op de juiste plek in te springen. In zulke situaties zit het lezen van noten alleen maar in de weg.

Moet ik noten lezen of op gehoor spelen?

Uiteindelijk is de methode om piano te leren aan jou. Het beste wat je kunt doen, is leren hoe je zowel met bladmuziek als op gehoor piano speelt. Het lezen van bladmuziek is waar je het best mee kan beginnen, en dan kan je die basis aanvullen met het op gehoor leren van muziek.

Pianisten die op deze manier het instrument benaderen, zullen veel meer succes hebben en makkelijker beide concepten kunnen oppakken. Een goede pianotraining zoals deze zal je alle principes leren die je moet kennen om uit te blinken op het instrument.

Tips voor het spelen van piano op gehoor

Hoewel je twijfels kan trekken aan het exclusief leren van nummers via het gehoor, zitten er enkele voordelen aanvast.

Ten eerste is een goed ontwikkeld muzikaal gehoor belangrijk voor je ontwikkeling als muzikant. Het vermogen om harmonieën te horen en ritmes uit te werken zonder naar muziek te kijken, is erg nuttig tijdens het oefenen en vooral bij het uit het hoofd leren van een stuk voor een optreden.

Hier zijn een paar tips die je zullen helpen om beter gebruik te maken van het spelen van piano op gehoor.

Gebruik hoogwaardige opnamen

Als je van plan bent om een stuk succesvol na te spelen, moet de kwaliteit van de opname ook goed zijn. Probeer muziek af te spelen vanaf een cd in plaats van een YouTube-video of streamingplatform.

Zorg er ook voor dat je hoogwaardige luidsprekers of koptelefoons gebruikt met een breed frequentiebereik, zodat je alle hoge noten en de klankkwaliteit van de lage noten kunt horen.

Als je goedkope koptelefoons gebruikt, zul je waarschijnlijk veel kwaliteit verliezen en zelfs belangrijke noten missen die in het stuk zitten.

Leer muziek in delen

De grootste uitdaging van het leren van muziek op gehoor is om het proces langzaam te doorlopen. Onze hersenen kunnen maar beperkte aantal impulsen tegelijkertijd verwerken. Dit geldt ook voor muziek, waarbij je hersenen soms meerdere keren een fragment moeten horen voordat het een bepaald ritme of partij kan identificeren.

Deel daarom het audiobestand op in delen. Deel het fragment op in kleine delen van 5 tot 10 seconden of minder en begin deze dan te leren. Proberen de partijen eerst afzonderlijk met de linker- en rechterhand te spelen voordat je ze samenvoegt.

Door dit te doen, zou je ontdekken dat je sommige noten aan één hand kunt toewijzen die je anders misschien in beide handen zou hebben gespeeld. Zodra je minstens 30 seconden muziek hebt geleerd, neem je een pauze en kom je er de volgende dag op terug.

Dit geeft je de kans om de muziek te internaliseren en een frisse start te maken met de rest van het nummer. Hier zijn enkele nuttige tips om je te helpen muziek sneller uit het hoofd te leren.

Vergelijk met de bladmuziek

Ook al leer je muziek zonder het te lezen, het kan helpen om het te vergelijken met de bladmuziek. Zelfs enige basiskennis van het lezen van noten stelt je in staat om dit effectief te doen. Overigens is dit ook een goede manier om beter te worden in het lezen van notenschrift.

Neem de bladmuziek globaal door en zoek de delen waar je onzeker was over akkoorden of melodieën. Speel langzaam door die delen om er zeker van te zijn dat je op het muziekstuk goed hebt gehoord.

Voor dit doel moet je arrangement in dezelfde toonsoort en maatsoort zijn als de opname, zodat er geen verwarring is. Deze methode werkt goed bij klassieke muziek, maar bij pop-nummers kunnen de arrangementen sterk variëren.

Als je je niet op je gemak voelt bij het lezen van noten, is het misschien beter om een eenvoudig akkoordenschema te gebruiken.

Zing terwijl je speelt

Zingen of neuriën terwijl je speelt helpt echt bij het onthouden. Door een melodie te zingen krijg je meer gevoel voor het ritme en de toonhoogte van de melodie. Bovendien hoor je ook sneller of de melodie die je zingt klopt met de melodie van de opname en kan je nauwkeuriger de noten van nieuwe melodieën identificeren.

Er zullen namelijk momenten zijn waarop je een melodie neuriet waarbij de noten die je speelt niet overeenkomen met wat je zingt. Alleen door de melodie te zingen en te vergelijken met de noten de je speelt, kan je gemakkelijk de melodie controleren. Je zou al snel merken dat zingen of neuriën je pianospel ten goede komt.

Probeer niet naar beneden te kijken tijdens het spelen

De piano is een erg visueel instrument. Hierdoor kan het lastig zijn om comfortabel bladmuziek te spelen, aangezien je je ogen wil gebruiken voor de toetsen die je speelt. Hierdoor is het handig om jezelf uit te dagen en te proberen nooit naar beneden te kijken naar het toetsenbord.

Als je naar beneden kijkt, word je te veel afhankelijk van wat je ziet. Dit kan problemen veroorzaken als je een fout maakt of een noot mist. Dan kan je hele arrangement in de war raken en is het nummer bijna niet te herstellen.

Daarom moeten pianisten ook leren een gevoel te krijgen van de afstanden die de vingers moeten reizen om de volgende toets in te drukken. Je kunt beginnen met een pianostuk in delen te leren en naar de toetsen te kijken. Zodra je het gedeelte kan spelen met ogen open, probeer je het nog een keer te spelen met je ogen dicht.

Deze methode zou je uitdagen om laser gefocust te zijn en zal een goede coördinatie te weeg brengen die je kan gebruiken als je zonder bladmuziek speelt.

Tips voor het lezen van pianomuziek

Het lezen van pianomuziek kan in het begin afschrikkend werken, maar met oefening is het eigenlijk vrij eenvoudig. Hier zijn een paar tips die je zullen helpen hier beter in te worden.

Leer het muzikale alfabet

Het muzikale alfabet is essentieel bij het piano spelen. Het alfabet begint met A en eindigt bij G voordat het patroon opnieuw begint. Een eenvoudige manier om de locatie van deze noten te onthouden, is door het patroon van 2 en 3 zwarte toetsen te vinden.

Elke dag moet je deze noten doornemen en ze ook lokaliseren in verschillende registers. Er zijn veel eenvoudige pianoboeken voor beginners zoals deze die je leren hoe je dit op de juiste manier kunt doen vanaf het begin.

Dit is misschien de grootste hindernis waar elke nieuwe pianist buiten het samenvoegen van de handen mee te maken zal krijgen.

Het boek “Toonladders leren lezen en spelen” kan een goede hulptool zijn om snel bekend te raken met het muzikale alfabet.

Studeer muziekflitskaarten

Flitskaarten zijn een snelle manier om de locatie van de muzieknoten op de notenbalk te memoriseren. Begin met ten minste 3 flitskaarten en bestudeer elke dag waar ze zich zowel op de notenbalk als op de piano bevinden.

Voeg bij elke oefening een kaart of twee toe totdat je alle belangrijke tonen hebt geleerd. Naarmate je begint met het lezen van bladmuziek, zul je merken dat het veel gemakkelijker wordt om te bepalen waar je je handen moet plaatsen door de extra oefening.

Lees elke dag iets van bladmuziek

Het lezen van bladmuziek is een geweldige manier om snel nieuwe muziek te leren. Hoe meer je dit doet, hoe beter je wordt in het weten waar je je handen moet plaatsen en hoe ver je vingers moeten bewegen.

Werk elke dag aan het lezen van minstens 8 tot 16 maten nieuwe muziek. Het doel is om niet te stoppen of achteruit te gaan. Het lezen van noten gaat er vooral om zo nauwkeurig mogelijk te spelen terwijl je ogen in beweging blijven.

Het makkelijkste is om een boek met meerdere pianostukken te kopen en die elke dag door te nemen. Er zijn duizenden boeken volgegooid met verschillende pianostukken die je hierbij kunnen helpen, zoals de “Really Easy Piano boekenserie”. Zoek je meer inspiratie voor deze boeken, lees dan het artikel “De beste piano lesboeken voor volwassenen“.

Daag jezelf uit

Het spelen van eenvoudige pianomuziek is geweldig in het begin, maar uiteindelijk zal het je niet verder ontwikkelen. Elke week moet je proberen jezelf uit te dagen met nieuwe muziek, zodat je niet op een niveau blijft hangen.

De muziek kan gebruikmaken van enkele concepten die je al kent, maar kan ook technieken bevatten waar je nog niet bekend mee bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *