De beste piano lesboeken voor volwassenen

Home » Blog » Tips & Tools » De beste piano lesboeken voor volwassenen

Sommige volwassenen besluiten om op een latere leeftijd piano te leren spelen. In het begin zijn er meestal nog wat twijfels over of het te laat is om te beginnen met piano spelen. Er is namelijk een gedachte dat je alleen een muziekinstrument kan leren spelen als je als kind een instrument hebt leren spelen.

In het artikel “Piano leren op latere leeftijd”  hebben we al beschreven dat het niet alleen mogelijk is om op een latere leeftijd piano te leren spelen maar dat er zelfs voordelen waar kinderen niet van kunnen profiteren. Op het moment dat volwassenen dit realiseren is er geen reden meer om de ambities om piano te leren spelen te weerhouden.

Aan de andere kant kan het leren van de piano een lang process zijn. Om dit process zo snel en gemakkelijk te laten verlopen, kunnen goede hulpbronnen zeker van pas komen. U kan deze hulp zoeken in de vorm van persoonlijke begeleiding en/of het gebruik van bronnen, zoals pianoboeken.

In dit artikel gaan we in op de laatstgenoemde vorm van hulp. We geven een overzicht van de beste piano lesboeken voor volwassenen die op dit moment op de markt zijn.

1. Pianolife lesboeken

De “Piano life” lesboeken zijn echte pareltjes voor iedereen die zonder enige voorkennis piano wil leren spelen. Deze populaire lesboeken worden geprezen om het gemak en duidelijkheid van de lessen. 

De boeken lenen zich uitstekend voor beginnende pianisten die zichzelf piano willen leren spelen. Basisconcepten, zoals notenwaardes, ritmes en muzieknoten, worden eenvoudig uitgelegd. Verder leer je over noten lezen, akkoorden spelen en muziektheorie. 

Daarnaast zijn de kritieken over de bijgeleverde CD ook lovend. Hoewel de CD een beetje oubollig is, maakt het de lessen een stuk gemakkelijker en leuker. Het geeft de mogelijkheid om de oefeningen te horen en samen te spelen met de backingtrack. 

Ondanks de populariteit van deze boeken, kunnen de boeken een kinderlijke indruk achterlaten. De pagina’s zijn rijkelijk geïllustreerd en concepten worden niet heel diepgaand behandeld

De Piano life lesboeken zijn perfect voor beginnende pianisten die gemakkelijk en op een leuke manier piano willen leren spelen.

2. Alfred’s piano methode voor volwassenen

De boeken van Alfred’s piano methode zijn één van de populairste piano methodes die piano docenten gebruiken om hun leerlingen pianoles te geven. Deze boeken werden voornamelijk gebruikt om kinderen pianoles te geven, maar nu is er ook een pianomethode voor volwassenen.

Alfred’s piano methode voor volwassenen verschilt nogal van de methode voor kinderen. De lessen volgen sneller op elkaar waardoor het tempo van leren hoger ligt.

Daarnaast ligt er een focus op het leren van akkoorden, waardoor er ook meer gefocust wordt op muziektheorie. Hoewel het niveau hoger ligt, blijven de lessen behapbaar en bouwt de moeilijkheidsgraad zich langzaam op.

Alfred‘s piano methode bestaat in totaal uit twee boeken waarmee een sterke fundering wordt gelegd voor het volgende niveau. Deze boeken zijn dan ook voornamelijk geschikt voor beginnende volwassen piano spelers die een hands-on methode zoeken op piano te leren spelen.

Lees voor meer informatie over piano methodes ons artikel “De 7 beste piano methodes om snel en gemakkelijk piano te leren spelen”.

3. Mijn eerste pianoboek serie

De “Mijn eerste pianoboek“ serie is een relatief nieuwe serie (2017) die je via 110 oefeningen piano leert spelen. Het heeft een moderne manier van lesgeven waarbij het de oefeningen overzichtelijk worden weergegeven en leuk en licht blijven om te oefenen.

Je leert mooie melodieën spelen die je aanmoedigen om te blijven leren. Bij deze melodieën wordt ook de vingerzetting beschreven waardoor je zeker weet dat je je techniek op de juiste manier ontwikkeld. In het tweede boek blijft er een focus op de vingerzetting, maar wordt het een stukje gecompliceerder.

Een nadeel van deze serie is dat de melodieën over het algemeen niet heel bekend zijn, waardoor het soms moeilijk kan zijn om ze te onthouden. Echter zal je een goede kennis bezitten van de basisvaardigheden van piano spelen als je de boeken hebt afgerond.

Mijn eerste boek is perfect voor de beginnende pianist zijn basisvaardigheden, voornamelijk zijn techniek, wil verbeteren.

4. Hall Leonard pianomethode voor volwassenen

Hall Leonard’s pianomethode geniet al vele jaren van veel populariteit onder kinderen en volwassenen. Dit is ook niet heel gek sinds dit een van de grootste uitgeverijen van muziekboeken is. 

De uitgeverij zit al meer dan 60 jaar in het vak en deze ervaring vloeit door in de muziekboeken die ze produceren. Het aanbod is simpelweg enorm en van zeer goede kwaliteit. 

Hall Leonard’s pianomethode voor volwassenen bestaat uit twee boeken. Dit is aanzienlijk minder dan de pianomethode voor kinderen die bestaat uit 5 lesboeken. Echter gaat de uitgeverij ervan uit dat volwassenen sneller door de stof heen gaan dan kinderen. Twee boeken zou voldoende moeten zijn om een goede start en fundering te leggen om piano te leren spelen.

Het grootste voordeel van de Hall Leonard’s pianomethode is dat er naast de standaard pianomethode nog talloze pianoboeken zijn die meer uitleg kunnen geven piano spelen. Dus je kan er gerust op zijn dat er nog meer te verkennen is na de twee lesboeken uit de pianomethode.

Kortom, Hall Leonard’s piano boeken zijn geschikt voor enthousiaste pianoleerlingen die naast de pianomethode geïnteresseerd zijn in verschillende genres, speelstijlen en manieren van piano spelen.

5. Hanon’s piano oefeningen

Charles Louis Hanon wordt gezien als één van de grondleggers van de moderne pianotechniek. Hanon was een componist en pedagoog die voornamelijk bekend is geworden door zijn piano oefeningen.

Hanon creëerde 60 piano oefeningen die tot op de dag van vandaag gebruikt worden. Deze oefeningen zouden de techniek van pianisten verbeteren terwijl de vingers voldoende rust krijgen tijdens de oefeningen.

In tegenstelling tot de oefeningen van Czerny (paragraaf 8), zijn de oefeningen van Hanon geschikt voor pianisten van ieder niveau. Zelfs ver gevorderde pianisten maken geregeld gebruik van Hanon oefeningen tijdens hun opwarm ronde.

Hanon’s piano oefeningen mogen dan zeker niet missen in dit lijstje van de beste pianoboeken voor volwassenen. Dit boek is aan te raden voor elke pianist ongeacht het niveau.

6. Spelen met bladmuziek serie

De spelen met bladmuziek serie is een boekenreeks die je snel noten leert lezen en al snel op een niveau brengt om zelfstandig partituren te leren spelen. 

De serie begint bij het begin: het leren lezen van muzieknoten. Je leert noten associëren met de toetsen op de piano. Geleidelijk worden de melodieën moeilijker en complexer, waardoor je aan het eind gemakkelijk melodieën kan spelen van bladmuziek.

De serie behandeld vervolgens in ieder boek één van de belangrijkste muzikale concepten: toonladders, ritmes en akkoorden. Aangezien je al deze concepten gelijk leert spelen via bladmuziek, zal je een sterke fundering hebben om muziekstukken gemakkelijk vanaf partituren te spelen. Daarnaast heb je ook een voordeel bij eventuele vervolg lessen over muziektheorie, aangezien muziektheorie sterk verbonden is met bladmuziek.

Spelen met bladmuziek leent zich uitstekend voor de beginnende pianist die wil leren over het lezen van bladmuziek en de concepten die hiermee gepaard gaan.

7. Pop song piano boeken

Het is aan te raden om al de kennis van bladmuziek en basisvaardigheden daadwerkelijk toe te passen om daadwerkelijk liedjes te spelen. Soms blijven beginnende pianisten haken in techniekoefeningen en toonladders en vergeten dat piano spelen gaat om liedjes te spelen. Daarom zou een piano song boek zeer verfrissend zijn en alleen maar ten goede komen van je piano skills. 

De beste en snelste manier om alle kennis en ervaring toe te passen is om een pianoboek te kopen met meerdere composities/liedjes. Over het algemeen werken pianoboeken met popsongs het beste, omdat je al bekend bent met hoe de liedjes zouden moeten klinken. Hierdoor weet je al voordat je het de bladmuziek probeert te lezen hoe het ongeveer moet klinken en zal je het liedje snel leren spelen.

Als je meer van de andere muziekstijlen bent, dan zijn er ook makkelijk pianoboeken te vinden met bladmuziek van liedjes in die stijl. Het belangrijkste is dat je de liedjes goed kent, waardoor je ze snel leert spelen. De mogelijkheid om al deze liedjes te spelen zou je enorm motiveren om door te gaan met piano spelen.

Hieronder een selectie van piano song boeken die zeer geschikt zijn voor volwassen beginnende pianisten:

8. Czerny’s boeken serie

Carl Czerny was een componist en pedagoog die leefde tussen 1791 – 1875. Hij was een klassiek geschoolde pianist die wordt gezien als één van de grondleggers van moderne pianotechnieken. 

Hoewel hij meerdere composities heeft gecreëerd, staat hij voornamelijk bekend om zijn pedagogische en educatieve composities. Deze composities zijn een belangrijk onderdeel van de techniekontwikkeling van beginnende en gevorderde pianisten. Zo heeft Czerny meerdere oefeningen gecreëerd om alle onderdelen van pianotechniek te trainen.

De educatieve composities kunnen zeer uitdagend zijn om onder de knie te krijgen. Over het algemeen wordt aangeraden om al enige piano ervaring te hebben voordat je deze oefeningen uitprobeerd. 

Czerny’s boeken zijn dus zeer geschikt voor gemiddelde volwassen beginnende pianisten die hun techniek naar het volgende niveau willen brengen.

9. Einaudi piano boeken

Een echte ‘must-have’ zijn de pianoboeken van Ludovico Einaudi. De beroemde pop- en film componist maakte grote indruk met “Una Mattina” in de film “Intouchable”. Maar deze Italiaanse componist heeft nog veel meer composities gemaakt in zijn leven.

De Einaudi piano boeken geven de mogelijkheid om al deze grote virtuoso piano compositie te spelen. Een boek bevat al snel meerdere muziekstukken die voor vele uren speelplezier kunnen zorgen. Dit biedt een uitstekende kans om alle kennis en ervaring met van noten lezen in de praktijk te brengen.

Enige waarschuwing moet wel worden gegeven. Voor deze boeken zal je al aardig bekend moeten zijn met het lezen van noten en het spelen van piano. Dit boek is zeer geschikt voor de iets gevorderde pianist of de ambitieuze beginnende pianist met al een beetje ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *