De 6 beste manieren om jezelf piano te leren spelen

Home » Blog » Piano spelen » Zelf piano leren spelen – De 6 beste manieren om jezelf piano te leren spelen
Zelf piano leren spelen

Zelf piano leren spelen zonder hulp van een docent… Is dat eigenlijk wel mogelijk? Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, je kan jezelf piano leren spelen. Er zijn zelfs veel beroemde muzikanten die zichzelf piano hebben aangeleerd, zoals Elton John en Prince (die voordat hij overleed een wereldwijde piano tour had gepland).

De volgende vraag die mensen meestal stellen is: Wat is de beste manier om zelfstandig piano te leren spelen?

Er zijn vele manieren om deze vraag te beantwoorden. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Daarom behandelen we in dit artikel de 6 beste manieren om jezelf snel en gemakkelijk piano te leren spelen. We maken een onderscheid tussen offline en online methodes.

Offline tools om piano te leren spelen

Er zijn meerdere offline methodes die je kunt gebruiken om makkelijk piano te leren spelen. Het grootste voordeel van deze methodes is dat ze al langere tijd beschikbaar zijn voor pianisten om ze te testen. Hierdoor is het mogelijk om een selectie te maken van de beste piano methodes die bewezen hebben te werken.

Piano methodes

Piano methodes worden door veel pianodocenten gebruikt om structuur te geven aan hun lessen. De methodes zijn geschikt voor jong en oud en bouwen langzaam de benodigde piano kennis op om piano te leren spelen.

In een methode worden alle concepten en technieken die voortkomen tijdens het spelen van een piano geleidelijk aan je geïntroduceerd. Je legt de basisbeginselen om bijvoorbeeld muzieknoten te lezen, een overzicht te krijgen van het keyboard, met beide handen te spelen en piano technieken correct uit te voeren.

De stapsgewijze manier van piano leren spelen, leent zich goed voor pianodocenten die leerlingen stap voor stap willen introduceren met piano spelen. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste, zo niet alle, pianoleraren gebruik maken van bekende piano methodes.

De piano methodes hoeven echter niet met een docent worden behandeld. Ze kunnen ook makkelijk worden gebruikt om jezelf piano te leren spelen. 

Je hoeft alleen de boeken van de gewenste piano methode te vinden en te doorlopen om jezelf bekend te maken met de basisprincipes van piano spelen. Daarom zijn piano methodes één van de beste manieren om piano te leren zonder docent.

De bekendste piano methodes die pianodocenten veel gebruiken zijn Alfred’s Basic Pianolesboek 1A & Alfred’s Basic Pianolesboek 1B (voornamelijk voor kinderen), Alfred’s Basic Adult All in One Course 1 (Engelse versie), Faber Piano Adventures Adults 1 (Engelse versie) en Bastien Piano Basics (Engelse versie).

In ons artikel over de beste piano methodes, vertellen we meer over de bekendste en populairste pianomethodes.

Technische piano oefeningen

Charles Louis Hanon en Carl Czerny zijn pianisten, componisten en pianopedagogen waar veel pianodocenten naar refereren om de technische vaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. 

Deze twee belangrijke pianisten leefde allebei in de 19de eeuw en hebben hun leven toegewijd aan het ontwikkelen van de beste technische piano oefeningen. De levenslange studie van piano oefeningen leidde tot de productie van meerdere boeken met oefeningen die vandaag de dag nog steeds intensief worden gebruikt.

Hanon heeft 60 piano oefeningen ontwikkeld waarmee beginnende en intermediate leerlingen alle piano technieken binnen één uur kunnen trainen. Deze oefeningen zijn gemaakt voor de ontwikkeling van een balans tussen de linker- en de rechterhand, vinger onafhankelijkheid, kracht in de vingers, flexibiliteit van de pols en uithoudingsvermogen van pianisten. Door de oefeningen dagelijks te herhalen kunnen pianisten hun vaardigheden makkelijk ontwikkelen en onderhouden.

Czerny heeft ook meerdere piano oefeningen ontwikkeld waarmee beginnende en intermediate leerlingen hun piano vaardigheden kunnen ontwikkelen. Echter is er een groot verschil in vergelijking met de Hanon oefeningen.

In tegenstelling tot de Hanon oefeningen hebben Czerny’s oefeningen ook een muzikale insteek. Waar de Hanon oefeningen mechanisch kunnen aanvoelen, voelen Czerny’s oefeningen natuurlijker aan. Dit verschil is ook te merken in hoe de oefeningen klinken.

Czerny’s piano oefeningen klinken meer als een piano etude. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je piano oefeningen aan het doen bent, maar liedjes aan het spelen bent. Dit kan een zeer prettige en effectieve manier zijn om je vaardigheden te ontwikkelen, aangezien je techniek oefeningen doet terwijl je je muzikaliteit ook traint.

Hoewel de Hanon oefeningen meer aanvoelen en klinken als “saaie” techniek oefeningen, zijn Czerny’s piano oefeningen zowel als Hanon’s oefeningen één van de effectiefste manieren om je piano vaardigheden te ontwikkelen.

Het orginele exemplaar van Hanon’s piano oefeningen is “The Virtuoso Pianist“. Czerny oefeningen zijn gepubliceerd in “First Instruction in Piano Playing“, “Practical Methodes for Beginners on the Pianoforte” en “Schirmer’s library of musical classics“.

In het artikel over Hanon piano oefeningen geven we een voorbeeld van de eerste 20 Hanon oefeningen. 

Meespelen met je favorieten pianostukken

Het doel van alle piano oefeningen is om je te helpen met het spelen van je favorieten pianostukken. Door de piano oefeningen regelmatig te herhalen, wordt het makkelijker om technische hoogstandjes uit te voeren. 

Echter zijn de oefeningen voornamelijk gebaseerd op een paar globale technieken van piano spelen. Ze behandelen niet specifieke technieken die mogelijk gebruikt worden in je favorieten muziek stukken.

Daarom is één van de effectiefste manieren om snel je favorieten piano liedje te leren spelen door het liedje daadwerkelijk te leren spelen. Kies het liedje dat je wilt leren spelen en probeer dit liedje gelijk te spelen op de piano. 

Je kan het nummer op verschillende manieren leren, zoals via bladmuziek, YouTube tutorials of door het liedje uit te zoeken op gehoor. Hoewel je misschien niet de theorie achter het liedje gelijk begrijpt, train je op deze manier de meest belangrijke aspecten van muziek zoals articulatie, dynamiek, gevoel en muzikaliteit.

Hou wel rekening met je vingerzetting tijdens het spelen van het liedje. Je kan al snel in de knoop komen met je vingers als je niet precies weet met welke vinger een specifieke noot wordt gespeeld. 

Daarom raad ik aan om je favoriete liedjes via YouTube tutorials waar je ook de handen van de pianist kan zien of met bladmuziek waar ze de vingerzetting met nummers boven de noten aangeven te leren. Zeker als je een beginner bent, is het belangrijk om goed op je vingerzetting te letten.

Digitale tools om piano te leren spelen

Hieronder beschrijven we de beste online manieren om piano te leren spelen. Hoewel de online methode nog relatief nieuw is, gebruiken beginners steeds vaker online tools om een start te maken met piano spelen. We gaan in op de populairste methodes die het best zijn beoordeeld door klanten.

Online pianoles

Op dit moment zijn er ook veel goede online piano cursussen die je kunnen helpen met het leren van piano spelen.

Het grootste voordeel van deze cursussen is dat je een structuur hebt waar je je aan kan vasthouden om stapsgewijs progressie te boeken op de piano. Zeker voor pianisten die zichzelf piano willen leren, is het zeer belangrijk om te weten wat de volgende stap is om te nemen wat betreft piano spelen. Piano cursussen zijn één van de beste manieren die je hierbij kunnen helpen.

Zelf heb ik de cursus gevolgd van Pianote, een Engelstalige cursus van de Australische Lisa Wit. Naast een piano methode van 10 modules, zijn er ook tutorials te vinden van meerdere pianisten die gespecialiseerd zijn in verschillende stijlen zoals jazz, klassiek, R&B, etc. Ook is er de mogelijkheid om je huiswerk op te sturen naar een pianodocent voor wekelijkse feedback.

Als Engels geen probleem voor je is dan kan ik deze cursus zeker aanraden. Nederlandse piano cursussen die een goede reputatie hebben zijn de online cursussen van Piano Pro en Piano spelen met Cor. Er zijn vast meerdere piano cursussen online te vinden, maar deze worden over het algemeen zeer goed beoordeeld.

Piano apps

Op dit moment zijn piano apps ook zeer populair om piano te leren spelen. Sommige piano fabrikanten leveren in sommige gevallen zelfs hun speciale piano app bij de levering van hun piano’s. Het lijkt er dan ook op dat apps de moderne manier is om piano te leren spelen.

Hoewel de apps nog oppervlakkig te zijn om een goede basiskennis te ontwikkelen, bieden ze wel een leuke en interactieve manier om piano te leren spelen. Ze beginnen bij het begin en bouwen langzaam maar zeker je piano kennis op. 

De meeste apps kunnen gebruikt worden om te beginnen met noten lezen, een basis te leggen van muziektheorie en beginners liedjes te leren spelen. Maar de kennis die je opdoet in de eerste lessen, is nog zeer oppervlakkig.

Na de eerste lessen, zou je waarschijnlijk een abonnement moeten afsluiten om door te gaan. Verwacht dan ook niet dat je goed piano leert spelen met alleen de gratis lessen. Hooguit leer je iets over de C majeur toonladder, maar een echt goed begrip zou je niet ontwikkelen. 

Piano apps zijn dan ook een leuke manier om een start te maken met piano spelen. De beste en populairste apps van dit moment zijn Skoove, Flowkey en Simply piano.

In ons artikel over de beste piano apps, geven we meer informatie over de beste piano apps.

YouTube tutorials

YouTube is één van de makkelijkste manieren om snel nieuwe liedjes te leren. Je kan namelijk makkelijk tutorials vinden van populaire muzieknummers.

In de meeste tutorials zie je een piano en daarboven een ruimte waar je de noten aan ziet komen (zie afbeelding). Dit is een zeer populaire manier die de meeste zelfstandige thuis pianisten gebruiken om nieuwe nummers te leren.

Als je gebruik maakt van dit soort tutorials, krijg je meestal geen uitleg over de theorie van het liedje. Ook kan je problemen ervaren met de vingerzetting op de piano aangezien de meeste tutorials dit niet aangeven.

Daarom is het aan te raden om tutorials te zoeken waarbij je de handen van de pianist kan zien en/of die uitleg geeft over de theorie van het nummer. De YouTube kanalen die dit doen zijn Piano Tutorial Easy en Rousseau.

Bovendien zijn er op YouTube ook veel gratis content te vinden over piano spelen. Er zijn zelfs kanalen die lessen van een cursus vrijgeven om nieuwe studenten te trekken. Voorbeelden van deze kanalen zijn Piano Pro, Piano Leren Spelen, Pianote (Engels), MangoldProject (Engels) en John Wright (Engels). 

Persoonlijk advies

In dit artikel hebben we de beste manieren behandeld waarmee je jezelf makkelijk en effectief piano kan leren spelen. In de meeste gevallen kiezen één van deze methodes en daar houden ze het dan bij. 

Voor de meeste mensen is dit goed genoeg om zichzelf op den duur piano te leren spelen. Echter als je zo snel mogelijk piano wil leren spelen dan is er een betere manier om dit aan te pakken.

Hoe ik het zelf heb aangepakt is door een routine te maken van de technische piano oefeningen van Hanon en Czerny. Daarnaast maak ik ook gebruik van de online cursus van Pianote zodat ik de technieken in de praktijk kan brengen. Zo blijft het piano spelen interessant en blijf ik gemotiveerd om mezelf te ontwikkelen op de piano.

Aangezien ik zelf een goede ervaring heb met deze aanpak, raad ik het zeker aan om te experimenteren met de bovenstaande manieren. Kijk zelf of je sommige manieren met elkaar combineer en ontdek welke manier van werken het best voor jou werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *