De 10 beste MIDI keyboard controllers

Home » Blog » Soorten piano’s » De 10 beste MIDI keyboard controllers

MIDI keyboard controllers worden steeds meer een “must-have” voor moderne muziek producenten.

De muziekindustrie gaat steeds meer de richting in van de digitale muziekproductie. Hierdoor worden tools om digitale muziek te kunnen bewerken steeds belangrijker.

MIDI keyboards zijn misschien wel de makkelijkste manier om meer controle te krijgen in de digitale muziek omgeving. Zo kan je makkelijk virtuele instrumenten bedienen, effecten instellen en gevoel leggen in je muziek. 

Je zou met een MIDI keyboard zelfs piano kunnen leren spelen. Hoewel dit over het algemeen niet aan te raden is, is dit waarschijnlijk wel één van de voordeligste manieren om te beginnen met piano spelen. 

Het artikel “De 10 beste piano’s voor beginners” geeft meer informatie over de beste manieren om te beginnen met piano spelen.

In dit artikel zullen we verder ingaan op de beste MIDI keyboards die er op dit moment op de markt zijn.

Top 15 MIDI keyboard controllers

MIDI keyboards zijn te vinden in vele vormen en maten. Zo zijn er kleine MIDI keyboards met 25 tot 49 toetsen maar ook grotere varianten met 61 tot 88 toetsen. 

Over het algemeen wordt de voorkeur meestal gegeven aan keyboards met 88 toetsen (of minimaal 61 toetsen), aangezien je daarmee pianopartijen kan spelen.

De kleinere varianten zijn voornamelijk populair doordat ze makkelijk te vervoeren zijn. Zo kan je overal muziek produceren, zolang je maar een MIDI keyboard en een laptop bij je hebt. Als je het moeilijk vind om een keuze te maken in het aantal toetsen, kan de paragraaf “Hoeveel toetsen heeft een MIDI keyboard minstens nodig?” onderaan deze pagina je verder helpen.

In de top 10 MIDI keyboard controllers nemen we alle varianten in overweging.

LET OP: Door prijsschommelingen kunnen de prijzen die in deze lijst zijn weergegeven verschillen van de prijs die de leverancier vraagt.


Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2

Slimste en handigste MIDI keyboard

Onze keuze

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Diepgaande integratie met DAWs & Native Instruments tools
 • Handige beeldschermpjes waardoor je je muis minder nodig hebt
 • Goede pitch- en modulatie wiel met een pianostrip

Nadelen

 • Werkt minder goed met plug-ins van andere fabrikanten
 • Geen sliders

Native Instruments (NI) heeft met de S61 MK2 een pareltje op de markt gebracht. Dit slimme en handige MIDI keyboard is (volgepakt met nieuwe praktische functies die ultieme controle geven over virtuele instrumenten en het productieproces in het algemeen.

Het eerste wat gelijk opvalt, zijn de twee beeldschermen bovenaan de toetsen. Deze twee beeldschermen geven je de mogelijkheid om makkelijk virtuele instrumenten te vinden en aan te passen naar jouw behoeftes. 

Door simpelweg de encoder aan de rechterkant van de beeldschermen te gebruiken, kan je makkelijk schakelen tussen de instrumenten en plug-ins die in het menu te vinden zijn. Zodra je je instrument gevonden hebt, kan je hem makkelijk selecteren en aanpassen met de knoppen onder de beeldschermen.

Alsof de beeldschermen al niet genoeg controle geven over je muziek, heeft Native Instrument dit keyboard ook uitgerust met de vertrouwde pitch- en modulatie wielen en een touch strip. Dit geeft je nog meer mogelijkheden om virtuele instrumenten te bedienen en het geluid te produceren die je in gedachte had.

Verder kan met de S61 MK2 makkelijk je Digital Audio Workstation (DAW) bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk door de DAW navigeren door encoder naar links, rechts, onder of boven te duwen. Of je kan de opname starten door de encoder in te drukken. Bovendien kan je de opname ook bedienen met de knoppen naast de beeldschermen. 

Tot nu toe hebben we alleen de positieve punten belicht van dit MIDI keyboard en helaas is er toch een minpunt dat genoemd moet worden. De hierboven beschreven functies werken namelijk het best voor de plug-ins van NI. Voor plug-ins van een derde partij werken de slimme functies niet meer naar behoren. Je kan de functie wel handmatig gaan instellen voor deze plug-ins, maar het gemak dat je ervaart met de plug-ins van NI is weg.

Ondanks dit minpunt is de S61 MK2 van NI regelmatig te vinden in de top-3 best verkochte MIDI keyboards en verdient dit keyboard het om op nummer 1 te staan in deze top 15.

Kortom, de S61 MK2 is een slim en praktisch MIDI keyboard die voornamelijk zijn waarde kan bieden aan muzikanten die al flink hebben geïnvesteerd in de plug-ins van NI. 

De S61 MK2 is ook te vinden in een versie met 88 toetsen: Native Instruments Komplete Kontrol S88 MK2.

€759,- bij Thomann
€759,- bij Bax

Arturia keylab MKII 49

Beste functie-gedreven MIDI keyboard

Alternatief

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Veel functies en aansluit mogelijkheden
 • Integratie met de bijgeleverde software “Analog Lab”
 • Zeer geschikt voor synthesizers en sound design

Nadelen

 • Prijs is relatief aan de hoge kant
 • De toetsen zijn minder geschikt voor piano of andere orkest instrumenten

Arturia’s Keylab MKII 49 (ook met 61 toetsen verkrijgbaar) is één van Arturia’s populairste modellen en met een reden. Dit metaal behuisde keyboard heeft ontzettend veel functies waardoor hij altijd wel iets te bieden heeft voor elke gebruiker.

De Keylab MKII heeft zestien pads, negen faders, negen encoders, transport knoppen, een pitch en modulatiewiel, een LCD display en nog veel meer! Daarnaast zijn er ook vele manieren om het keyboard aan te sluiten zoals vier CV uitgangen, één CV ingang, MIDI in- en uitvoer, een USB poort en vijf expressie controle ingangen. 

Hoewel de functionaliteiten van de Keylab MKII indrukwekkend zijn, kiezen de meeste muzikanten voor dit keyboard vanwege de meegeleverde software “Analog Lab”. Analog Lab een klankenbibliotheek van Arturia met duizenden bekroonden synthesizers. In combinatie met de bijgeleverde software “Piano V” leent Arturia’s keyboard zich uitstekend voor sound design en synthesizer muziek.

Daarnaast heeft de MKII ook drie verschillende modes (Analog Lab, DAW, User) waarmee het makkelijker wordt om je workflow te optimaliseren. Met de Analog Lab modus kan je makkelijk met het keyboard de parameters in Analog Lab beheersen. In de DAW mode wordt de MKII speciaal ingesteld voor de DAW die je gebruikt, zoals Logic Pro, Reaper, Studio One, Cubase, en Pro Tools. De User mode maakt het mogelijk om zelf de knoppen in te stellen zoals jij dat wilt.

Al met al is Arturia’s Keylab MKII de beste functie-gedreven MIDI keyboard die er op dit moment op de markt te vinden is. Vooral voor de synthesizer liefhebbers zal de Keylab MKII een uitstekende keuze zijn!

De Keylab MKII is ook te vinden in een grotere versies: Arturia’s Keylab 61 MKII* en Arturia Keylab 88 MKII.

€439*,- bij Thomann
€465,- bij Amazon
€425*,- bij Bax

*Voor de zwarte versie


Novation Launchkey mini MK3

Ultieme compacte MIDI keyboard

Compact alternatief

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Veel functies voor een compact keyboard
 • Prijs/kwaliteit verhouding
 • Meegeleverde sustain pedaal en software (o.a. Ableton Live Lite, Spitfire LABS-Expressive Strings)
 • Uitstekende integratie met Ableton Live (ook compatible met andere DAWs)

Nadelen

 • Toetsen voelen goedkoop aan, zeker voor deze prijsklasse
 • Te klein om met twee handen tegelijk te spelen

De Launchkey MK3 maakt voor een klein keyboardje een grote indruk met zijn intelligentie en het aantal mogelijkheden die hij kan uitvoeren. 

Dit keyboard heeft zestien pads, een octaaf switcher, pitch en modulatie strips, een uitstekende arpeggiator, akkoorden geheugen  en acht knoppen waarmee je alles kan regelen. Daarnaast kan je ook een pedaal aansluiten en is er een MIDI out ingang. De mogelijkheden lijken niet op te houden.

Vooral voor Ableton gebruikers lijkt de keuze al snel gemaakt te zijn, aangezien Novation’s keyboard voornamelijk ontwikkeld is voor deze DAW. Echter, is ook de integratie met andere DAWs indrukwekkend. In Logic Pro krijg je bijvoorbeeld alle functies die je ook bij Ableton Live krijgt, behalve de Clip Tracks.

De Launchkey MK3 is waarschijnlijk de beste keuze onder de compacte en draagbare MIDI keyboards op dit moment.

€85,- bij Thomann
€95,- bij Amazon
€99,- bij Bax

M-audio Oxygen Pro 61

Beste MIDI keyboard voor beginners

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Goed toetsenbord met aftertouch
 • Voordelige prijs voor wat je krijgt
 • Goede integratie met en beheersing van elke DAWs

Nadelen

 • De sliders en knoppen zijn niet heel nauwkeurig
 • De integratie met de DAW kan moeilijker en langer duren dan andere MIDI keyboard

M-audio’s geliefde Oxygen Pro 61 is waarschijnlijk het beste MIDI keyboard als wilt starten in de digitale muziek productie. 

Het keyboard is flink uitgerust met meerdere functies om je te introduceren aan de mogelijkheden van de digitale muziek wereld. Met zestien pads, negen faders en acht instelbare knoppen en een degelijke pitch- en modulatie wiel, heeft dit keyboard meer dan genoeg mogelijkheden voor de beginnende producers.

Ook bevat de Oxygen Pro een Arpeggiator, Note-repeat functie, Smart Chord modus, Smart Scale mode en meerdere aansluitmogelijkheden. In combinatie met de meegeleverde software (o.a. Ableton Live Lite, Mini Grand, MPC Beats), biedt dit keyboard een totaalpakket voor de beginners die vanaf nul beginnen.

Eén van de beste features van de Oxygen Pro 61 is het gevoel van de toetsen. Hoewel de toetsen semi-gewogen zijn, voelen ze zeer fijn aan en maken ze bijna geen geluid tijdens het spelen. Al met al is het piano gevoel van de toetsen zeer verrassend en zeker een verbetering t.o.v. eerdere modellen.

Als laatst moeten we nog even stilstaan bij het feit dat de Oxygen Pro 61 geschikt is voor alle DAWs. Waar de voorgaande MIDI keyboards van deze lijst een voorkeur hebben voor bepaalde DAWs, kan dit keyboard eenvoudig en goed worden geïntegreerd met alle DAWs. Het maakt dus niet uit welke DAW je gebruikt, de Oxygen Pro kan volledig worden geïntegreerd met elke software.

Als je een beginner in de muziekproductie bent en je wilt een MIDI keyboard die je gelijk een goede start kan geven, dan is de Oxygen Pro 61 waarschijnlijk één van de beste keyboards voor jou!

De Oxygen Pro 61 is ook te vinden in kleinere versies te vinden: M-audio Oxygen Pro 49, M-audio Oxygen Pro Mini (37) en M-audio Oxygen Pro 25,

€231,- bij Thomann
€259,- bij Amazon
€229,- bij Bax

Studiologic SL88 Studio

Uitstekend hoofd masterkeyboard voor de studio

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Premium toetsenbord met aftertouch
 • Makkelijk te bedienen met het overzichtelijke display
 • Voordelige prijs

Nadelen

 • Key action is wat traag
 • USB-kabel wordt er niet bijgeleverd

De SL88 Studio heeft op één haar na onze top 3 beste MIDI keyboards gemist. Dit fantastische keyboard is ontwikkeld als een studio exemplaar maar is ook zeer geschikt voor onderweg of om mee op te treden.

De vier ingangen waar je je sustain-, switch- en effectpedalen op kan aansluiten, geven je de ultieme controle over het geluid dat je wilt produceren. Daarnaast zijn er twee MIDI-outputs, één MIDI-input en een USB-connectie waardoor je meerdere klankmodules kan aansluiten terwijl je je computer zaken tegelijkertijd kan regelen. 

Net als de meeste premium MIDI keyboard is de SL88 Studio uitgerust met een Fatar toetsenbord. Dit toetsenbord heeft toetsen met een gewogen hamermechaniek die de speelervaring van een akoestische piano nabootsen. 

Hoewel de SL88 Studio een zeer hoogwaardig toetsenbord heeft, is het aan te raden om naar zijn zwaardere broertje te kijken als je een echt authentiek piano gevoel wil van je keyboard. De SL88 Grand maakt namelijk gebruik van toetsen met een houten kern waardoor de speelervaring bijna gelijkwaardig is als dat van een akoestische piano.

Verder heeft de SL88 Studio een minimalistisch design, waardoor het keyboard er zeer overzichtelijk uitziet. Er zijn drie joystick controllers om pitch en modulatie te beheersen, drie drukknoppen en een display met een encoder waarmee je bijna alles kan regelen. Deze functies bij elkaar vormen een zeer makkelijke manier om controle uit te oefenen op je muziek. 

Al met al is de SL88 Studio een pareltje onder de MIDI keyboards en zeer geschikt om synthesizer op te nemen. De duurdere versie, Studiologic SL88 Grand, is aan te raden als je piano of orkestinstrumenten wil opnemen.

€384,- bij Thomann
€441,- bij Amazon
€427,- bij Bax

Novation 49SL MK3

Meest complete MIDI keyboard met unieke functies

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Kan gebruikt worden als centrale punt voor hardware en software
 • Unieke en exclusieve functies
 • Keyboard kan ook zonder laptop of computer worden gebruikt
 • Goede DAW integratie (vooral Ableton Live)

Nadelen

 • Het duurt even om te wennen aan het concept
 • Sequencer is beperkt

Dit MIDI keyboard is indrukwekkend. Novation heeft met de 49SL MK3 een keyboard op de markt gebracht die de norm naar een hoger niveau brengt.

Eén van de meest indrukwekkende functies van de 49SL MK3 is dat die kan fungeren als het centrale punt in je studio. Met de vele aansluitingen en de mogelijkheid om hardware en software te combineren, kan dit apparaat makkelijk meerdere taken op zich nemen. Ideaal voor in de studio of om mee op te treden.

Daarnaast is Novation’s keyboard uitgerust met zestien drumpads, acht encoders, acht faders, vijf beeldschermen en zestien instelbare knoppen. Deze functies in combinatie met de arpeggiator geeft een unieke hoeveelheid aan mogelijkheden. 

Er zijn nog veel meer functies te vinden op de 49SL MK3 en daarom verwijs ik je graag door naar een (Engels) YouTube filmpje voor meer informatie over deze functies: https://www.youtube.com/watch?v=Rpe7IvL_R6s

Novation 49SL MK3 is dan ook een tool die niet mag ontbreken aan de moderne thuis studio. Dit keyboard kan zijn waarde voornamelijk bieden aan muzikanten die hun synthesizers willen gebruiken in de digitale omgeving of aan de muzikant die zoekt naar een MIDI keyboard die gebruikt kan worden zonder computer.

€559,- bij Thomann
€571,90 bij Amazon
€529,- bij Bax

Kawai VPC1

Beste MIDI keyboard met een echt akoestisch piano gevoel

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Premium aanslag door de unieke hamertechniek van een echte piano
 • Akoestische piano pedalen meegeleverd (Sustain, Damper & Soft)

Nadelen

 • Premium prijs
 • Weinig features
 • Gewicht (29,5 kg)

Kawai is een premium piano merk die bekend staat om de hoogwaardige kwaliteit van zijn akoestische piano. Voorheen produceerde ze alleen maar akoestische piano’s, maar met de de VPC1 betreden ze nu ook de markt van de MIDI keyboards.

De VPC1 speelt in op een klacht die al heel lang in de markt van MIDI keyboards heerst: de toetsen spelen en voelen niet zoals een akoestische piano. De aanslag van de moderne keyboards is goed genoeg om synthesizers te spelen maar niet voor een echt piano gevoel. In de huidige markt is er dan ook geen één MIDI keyboard met een echte piano aanslag.

Met de introductie van de VPC1 komt daar nu verandering in. In tegenstelling tot andere MIDI keyboards, heeft de VPC1 namelijk achter de toetsen een klankkast met echte hamerkoppen zitten. Dit is precies hetzelfde als bij een echte akoestische piano. Het enige verschil is dat de hamers bij de VPC1 niet op snaren slaan als je een toets indrukt, maar op een sensor die vervolgens de data doorstuurt naar je DAW.

Daarnaast heeft het keyboard ook een ‘ivory’ gevoel doordat de toetsen gemaakt zijn van hout in plaats van plastic. Zo is de VPC1 het enige MIDI keyboard dat daadwerkelijk aanvoelt en speelt als een echte akoestische piano.

Misschien vraag je af welke mechanieken de VPC1 nog meer heeft naast het premium hamertechniek. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet veel. Naast een virtueel instrument en de meegeleverde drie pedalen, zitten er geen extra knoppen, faders of een display waarmee je een DAW kan bedienen. Dit MIDI keyboard is speciaal ontwikkeld om een MIDI keyboard op de markt te brengen met een echt piano gevoel en meer dan dat kan je niet verwachten.

De premium hamertechniek van de VPC1 maakt dit keyboard de ultieme keuze voor serieuze pianisten die via een MIDI hun pianospel willen opnemen. Echter zouden deze pianisten een serieuze prijs moeten betalen met prijzen die starten boven de €1000,-.

Als je geïnteresseerd bent in dit keyboard maar de prijs ligt buiten je budget, kan je ook kijken naar de M-audio Hammer en de M-audio Hammer Pro. Deze modellen zijn speciaal ontwikkeld om te concurreren met de VPC1.

€1.290,- bij Thomann

AKAI professional MPK mini MK3

Beste compacte MIDI keyboard in zijn prijsklasse

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
 • Perfect voor onderweg
 • Goede afwerking

Nadelen

 • Toetsen zijn erg klein
 • Software is moeilijk te downloaden

De AKAI MPK MK3 is één van de populairste MIDI keyboards die er zijn. Het gemak waarmee je melodieën, baspartijen en akkoorden kan toevoegen aan je project is uniek.

De acht pads met de note-repeat functie in combinatie met acht instelbare knoppen maken het makkelijk om het keyboard met elke DAW te integreren. Verder heeft de MPK MK3 ook vier joysticks voor pitch en modulatie controle, een ingebouwde arpeggiator en een octaaf knop die gaat tot 10 octaven. 

Daarnaast wordt er ook software bij het keyboard meegeleverd. Je krijgt MPC beats met een ruim pakket aan virtuele instrumenten. Het is knap dat AKAI al functionaliteiten van het keyboard en bijgeleverde producten voor zo’n concurrerende prijs op de markt weet te plaatsen.

De MPK MK3 is uitermate geschikt voor reizende producers die altijd en overal de mogelijkheid willen hebben om muziek te produceren.

€88,- bij Thomann
€88,- bij Amazon
€98,- bij Bax

Arturia Keystep 37

Creatief en compact MIDI keyboard

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Creatief potentieel
 • Compact design en makkelijk te bedienen
 • Goed toetsenbord met aftertouch

Nadelen

 • 37-toetsen
 • Geen drumpads

Arturia’s Keystep 37 zit precies tussen de Keystep en Keystep Pro. Dit geliefde MIDI keyboard heeft veel functies en in combinatie met de 37 toetsen met aftertouch is dit model één van de betere compacte MIDI keyboards op de markt.

De Keystep 37 heeft een complexe arpeggiator, een 64-step sequencer en vier instelbare knoppen. Verder kan je zelf gecreëerde patronen opslaan in acht sloten en zijn er ingebouwde akkoorden- en toonladders functies. 

Het enige nadeel is dat er geen drumpads geplaatst konden worden op dit compacte model. Hiervoor zou je naar zijn grotere broertje en professionelere broertje moeten gaan de Keystep Pro.

Al met al is de Keystep 37 een zeer interessante optie als reis keyboard door het compacte en slimme model. 

Als je opzoek bent naar een MIDI keyboard voor de studio met de hoogstaande Arturia kwaliteit, dan is de Keystep Pro een goede optie.

€169,- bij Thomann
€203*,- bij Amazon
€172,- bij Bax

*Voor de zwarte versie


M-audio keystation 88 MK3

Zeer voordelige geprijsde MIDI keyboard met 88 toetsen

Budget tip

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Plug & Play
 • Simpel & compact design

Nadelen

 • Semi-gewogen toetsen
 • Weinig functies

Het laatste MIDI keyboard dat een plaats verdient in deze top 10 is M-audio’s keystation 88 MK3. Dit keyboard is één van de voordeligste MIDI keyboards met 88 toetsen die gewoon doet wat het moet doen.

Dit keyboard is ideaal voor de muzikanten die niet teveel tijd willen besteden aan de setup van de plug-ins. Het enige wat je hoeft te doen is het keyboard van M-audio aansluiten op je DAW en je bent klaar om te spelen.

Hoewel M-audio’s keystations een zeer basaal ontwerp hebben, zijn er alsnog knoppen waarmee je je DAW kan besturen. Verder vindt je ook een octaaf schakelaar, een volumeregelaar en een pitch- en modulatiewiel. 

Kortom, de M-audio keystation 88 MK3 is geschikt voor de mensen die opzoek zijn naar een makkelijk model die gewoon doet wat het moet doen.

€189,- bij Thomann
€199,- bij Amazon
€219,- bij Bax

Waarom heb je een MIDI nodig?

MIDI keyboards worden op dit moment gezien als een “must-have” in je thuisstudio. 

De muziekindustrie gaat steeds meer de richting in van digitale muziek productie. Zo worden bijna alle nummers van de huidige top-40 digitaal geproduceerd.

Aangezien een MIDI keyboard ontwikkeld is voor digitale muziekproductie, zou dit keyboard steeds belangrijker worden als deze trend doorzet.

Verder werkt een MIDI keyboard meer inspirerend dan een pianorol, verbetert het je workflow als producer, geeft het de muziek een meer menselijk gevoel, is het voordeliger dan andere alternatieven en is het makkelijk mee te nemen omdat hij relatief licht is.

Al met al, ziet het ernaar uit dat MIDI keyboards steeds belangrijker worden voor het produceren van muziek. 

Waarom heb je geen MIDI nodig?

Zoals beschreven in het artikel “Wat is een MIDI keyboard en heb je er een nodig?” zijn deze keyboards niet per se een vereiste om muziek te maken of te produceren.

Ten eerste, hebben alle DAWs een pianorol waarmee muzieknoten ingeklikt kunnen worden met de computermuis en toetsenbord. Hierdoor kunnen volledig liedjes worden gecomponeerd zonder gebruik te maken van een MIDI keyboard.

Ten tweede, zijn er ook goede alternatieven op de markt die misschien meer passen bij jouw behoeftes. Zo kunnen digitale piano’s en keyboards ook gebruikt worden als MIDI keyboard. Aangezien digitale piano’s veel fijner spelen dan MIDI keyboards en keyboards meer geluiden en functies hebben dan MIDI keyboards is het de vraag of de MIDI keyboard het best past bij de wensen en behoeftes van de muzikant.

Hoeveel toetsen heeft een MIDI keyboard minstens nodig?

Het is aan te raden om voor een MIDI keyboard te gaan die minstens 61 toetsen heeft. Een keyboard met minder toetsen zou al snel te klein worden om met twee handen tegelijk te spelende.

Als je een MIDI keyboard koopt om piano te leren spelen, dan heb je 88 gewogen toetsen met hamermechaniek nodig. Deze keyboards hebben net zoveel toetsen als een echte akoestische piano en de aanslag zou vergelijkbaar zijn.

Verder zijn er ook MIDI keyboards te vinden met 25, 37, 49, 51 en 56 toetsen. Dit kunnen leuke keyboards zijn die makkelijk gebruikt kunnen worden voor onderweg. Zo kan je dus bijvoorbeeld muziek blijven produceren terwijl je op vakantie bent. Voor andere doeleinden, zoals melodieën spelen met begeleiding of als hoofd MIDI keyboard in de studio, zijn grotere keyboards aan te raden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *