De top 10 beste beginners piano’sWelke piano is het best voor beginners?

Home » Blog » Soorten piano’s » De top 10 beste beginners piano’s – Welke piano is het beste voor beginners?
Foto van een gloednieuw klavier

Beginnende pianisten hebben een goede piano nodig om het leerproces zo gemakkelijk en leuk mogelijk te maken. 

Een verkeerde keuze in piano kan al snel voor vele ongemakken zorgen. Zo kan het zijn dat je minder snel vooruitgang boekt of dat je minder plezier ervaart tijdens het piano spelen. 

Daarom is het belangrijk dat je je verdiept in de soorten piano’s die er tegenwoordig op de markt zijn, zodat je de juiste piano kan kopen die het best past bij jouw wensen en behoeftes.

Om je op weg te helpen, behandelen we in dit artikel de top 10 beste beginners piano’s.

De 10 beste piano’s voor beginners

De top 10 beginner piano’s bestaat voornamelijk uit digitale piano’s. Digitale piano’s bieden namelijk veel voordelen t.o.v. akoestische piano’s.

De belangrijkste voordelen voor beginners zijn de relatief voordelige prijs en het lage instapniveau van digitale piano’s. De aanschaf van een akoestische piano zou bijvoorbeeld altijd relatief hoog uitvallen en daarnaast moet je ook rekening houden met andere zaken, zoals vervoer en onderhoud.

Met een digitale piano kan je snel en makkelijk beginnen zonder dat je aan veel andere dingen moet denken. Daarom is het handig om met deze piano’s te beginnen. Aan het eind van dit artikel, in de paragraaf “Welke soorten piano’s zijn er?“, vertellen we iets meer over de verschillende tussen de digitale en de akoestische piano.

Voor nu gaan we verder met de 10 beste piano’s voor beginners.

LET OP: Door prijsschommelingen kunnen de prijzen die in deze lijst zijn weergegeven verschillen van de prijs die de leverancier vraagt.


Yamaha P45

Beste all-round digitale piano

Onze keuze

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Voordeligste prijs voor een digitale piano van Yamaha
 • Uitstekend piano geluid en ervaring
 • Duo-mode voor pianolessen

Nadelen

 • Maximale polyfonie 64
 • Relatief weinig technische mogelijkheden

De Yamaha P-45 is één van de populairste digitale piano’s voor beginners die er op de markt te vinden is. Dit is niet gek aangezien je de kwaliteit van een premium pianomerk krijgt voor een schappelijk prijsje.

Je krijgt een digitale piano die is uitgerust met 88 ‘graded action’ toetsen en de ‘Advanced Wave Modelling’ (AWM) sampling technologie van Yamaha. Dit biedt de beginnende pianist een digitale piano die aanvoelt als een echte akoestische piano met een uitstekend piano geluid.

Daarnaast heeft deze digitale piano ook een duo-modes dat zeer geschikt is voor pianolessen. Hierdoor kan het toetsenbord worden opgesplitst in twee delen, waardoor de leraar en de leerling samen kunnen spelen.

Naast de hoge kwaliteit en een speelervaring die in de buurt komt van een akoestische piano, krijg je ook een ‘sustain’ pedaal en een lessenaar meegeleverd. Al met al, is de P-45 één van de beste opties voor beginnende pianisten.

€425,- bij Thomann
€432,- bij Amazon
€489,- bij Bax

Roland FP-10

Beste authentieke piano gevoel

Alternatief

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Beste klavier in zijn prijsklasse
 • Mooi piano geluid
 • Kan als MIDI keyboard worden gebruikt

Nadelen

 • Speakers kunnen wat zwak klinken
 • Maximale polyfonie 90

De FP-10 is een pareltje in zijn prijsklassen. Het beste van deze digitale piano is ongetwijfeld het klavier.

Het PHA-4 keyboard heeft 88 toetsen die allemaal individueel gewogen zijn, net als bij een echte akoestische piano of vleugel. Het gevoel van de toetsen en de manier waarop ze reageren zijn ook zeer geprezen karakteristieken van deze digitale piano.

Met de bijgeleverde accessoires (pedaal, bladmuziekhouder en netvoeding) is Roland’s FP-10 een van de betere piano’s voor beginners.

€515,- bij Thomann
€509,- bij Amazon
€510,- bij Bax

Yamaha P-125

Beste digitale piano met technische hoogstandjes

High-end alternatief

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Voordeligste prijs voor een digitale piano van Yamaha
 • Veel kwalitatieve geluiden en functies
 • Dubbele headphone output

Nadelen

 • Geen Bluetooth aansluiting

Yamaha’s P-125 is de high-end versie van de P-45. Waar de P-45 gebrekkig is aan verschillende geluiden en functie die je kan gebruiken tijdens het piano spelen, is de P-125 de tegenhanger van dit verhaal.

De P-125 is volgebouwd met functies en geluiden die het piano spelen nog leuker kunnen maken. Zo heeft deze digitale piano 24 verschillende geluiden, een polyfonie van 192 stemmen, 20 verschillende begeleidingstracks, een split-modus waarmee je aan de linker- en rechterkant van de piano verschillende instrumenten kan bespelen en een dubbele koptelefoon ingang.

Daarnaast kan de P-125 wel worden aangesloten met Yamaha’s piano app “Smart Piano” (alleen verkrijgbaar op IOS) in tegenstelling tot de P-45. Met deze app wordt het makkelijker om de functies op de P-125 in te stellen.

De P-125 is dan ook ontwikkeld voor de veeleisende beginnende pianisten die niet alleen een goed instapmodel willen maar ook eentje waarop ze kunnen doorgroeien.

€579,- bij Thomann
€599,- bij Amazon
€599,- bij Bax

Casio PX-S1100

Beste prijs-kwaliteit verhouding

High-end alternatief

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Slim, modern en innovatief model
 • Bluetooth connectie voor audio/MIDI

Nadelen

 • WU-BT10 USB adapter wordt niet altijd herkent door digitale apparaten

Casio’s bekroonde PX-S serie krijgt een upgrade! De PX-S1100 volgt de populaire S1100 stage piano op om zo een nog betere piano op de markt te brengen.

De 18 concert pianoklanken zijn geëvolueerd en produceren nu een hoogwaardig en authentiek piano geluid. Daarnaast zijn de speakers geoptimaliseerd om het geluid zo goed mogelijk te versterken.

Het meest indrukwekkende aan de PX-S1100 is misschien wel de meegeleverde WU-BT10 USB adapter. Met deze adapter kan je de digitale piano verbinden met je smartphone en/of tablet. 

Zo kunnen audio en MIDI bestanden worden gestreamd van je apparaat naar je keyboard. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meespelen met je favoriete liedjes of eenvoudig via de “Chordana-app” je instellingen aanpassen.

De Casio PX-S1100 is dan ook zeer geschikt voor beginners die zoeken naar een kwalitatieve digitale piano die makkelijk kan worden verbonden met digitale apparaten.  

€619,- bij Thomann
€709,- bij Amazon
€569,- bij Bax

Casio PX-770

Beste waarde voor een home piano

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding voor een home piano
 • Produceert zeer mooie klanken
 • Volledig onderstel met drie pedalen meegeleverd

Nadelen

 • Niet draagbaar

De Casio PX-770 hoort ook in de lijst van de beste beginners piano’s. Dit is Casio’s meest voordelige homepiano waarbij het volledige onderstel met drie pedalen worden meegeleverd.

De PX-770 beschikt over Casio’s “hammer action II” (Tri-sensor) hebben en ivoren toetsen dat het klavier een natuurlijk gevoel geeft. Tegelijkertijd, produceert de AiR Sound Source klankmodule 19 verschillende geluiden waaronder vijf verschillende klanken van akoestische piano’s.

De “Concert Play” functie is ook zeer handig voor beginnende pianisten. Met deze functie kan je meespelen met 10 bekende klassieke stukken en ervaren hoe het is om met een orkest te spelen. Daarnaast kan je ook je eigen pianospel opnemen en terugluisteren. Erg handig voor beginners!

Kortom, Casio’s PX-770 is een mooi totaalpakket voor beginnende pianisten die een mooie digitale piano thuis willen neerzetten.

€749,- bij Thomann
€749*,- bij Bax

*Prijs voor de witte versie


Roland FP-30x

Roland’s populairste digitale piano voor beginners

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Uitstekend piano geluid
 • Authentiek piano gevoel
 • Veelzijdige digitale piano met veel functies

Nadelen

 • Interface kan wat onduidelijk zijn
 • Op een laag volume klinkt de piano wat rommelig

De FP-30 is waarschijnlijk Roland’s populairste digitale piano voor beginners. De piano steeds met regelmaat in de top 10 (bij Thomann zelfs binnen de top 3) van meest verkochte digitale piano’s. 

De populariteit van deze piano is begrijpelijk aangezien je veel krijgt voor het geld dat je betaald. Zo heeft de FP-30 een polyfonie van 256 stemmen, 56 geluiden waarvan 12 pianoklanken, een sequencer, 30 begeleiding tracks, bluetooth Audio/MIDI verbinding en de mogelijkheid om jezelf op te nemen.

Daarnaast is een DP-2 ‘sustain’ pedaal, een muziekstandaard en een PSB-7U adapter inbegrepen in de aanschafprijs.. 

Al met al, is deze piano een interessante en serieuze optie voor beginners en intermediate pianisten.

€685,- bij Thomann
€673,- bij Amazon
€749,- bij Bax

Kawaii ES-110

Compacte en veelzijdige digitale piano

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Superieur piano gevoel en geluid
 • Bluetooth-MIDI aansluitingen
 • Leerfunctie

Nadelen

 • Geen USB aansluitingen

Kawai is voornamelijk een bekend merk uit de akoestische piano wereld. Met de goed gebalanceerde ES-110 strijden ze nu ook voor de winst voor beste digitale piano voor beginners.

De compactheid van de ES-110 zorgde ervoor dat het huidige mechanisme voor de ‘graded action’ toetsen opnieuw ontwikkeld moest worden. Zo is de “Responsive Hammer Compact action” speciaal ontwikkeld voor deze piano en geeft het klavier een unieke en ongeëvenaarde aanslag.

Daarnaast heeft Kawai ook niet zitten slapen wat betreft het geluid. De samples zijn gemaakt met de Kawai 9’ EX Concert Grand en worden door een speciale technologie ondersteund om een zo realistisch mogelijk geluid te genereren op verschillende volume niveaus.

Verder zijn er ook 100 verschillende drumritmes die je als begeleidingstracks kan gebruiken. En er is ook een mogelijkheid om de piano via bluetooth aan te sluiten op IOS en Android apparaten en te verbinden met de Kawai’s “Virtual Technician” app.

Het moge duidelijk zijn dat de ES-110 een serieuze deelnemer is in de strijd voor de beste digitale piano voor beginners.

€559,- bij Thomann

Alesis Recital Pro

Beste draagbare digitale piano

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Zeer concurrerende prijs voor een digitale piano
 • Fijne toetsen

Nadelen

 • De andere geluiden zijn niet van hoge kwaliteit

De Recital Pro is misschien iets minder bekend dan de andere piano’s in deze lijst, maar deze digitale piano wordt zeker goed ontvangen door beginnende pianisten. 

De chipfabrikant is erin geslaagd om een goede digitale piano voor een concurrerende prijs op de markt te brengen. Voor de aanschafprijs krijg je een klavier met 88 ‘graded action’ toetsen met een instelbare aanslaggevoeligheid. 

Daarnaast heeft de piano een 128-stemmige polyfonie, een opname functie, meerdere effecten en 12 verschillende geluiden.

Een ‘sustain’ pedaal moet er helaas wel bij worden gekocht, maar zelfs dan heeft de Recital Pro een zeer aantrekkelijke prijs.

€369*,- bij Thomann
€411*,- bij Amazon

*Prijzen zijn exclusief een ‘sustain’ pedaal


Fazley FSP-200

Beste hands-on piano voor een zacht prijsje

Budget tip

Geen afbeelding mogelijk

Voordelen

 • Goedkoopste optie voor een digitale piano met 88 toetsen
 • Meegeleverd ‘sustain’ pedaal

Nadelen

 • Speelt en voelt niet zoals een echte akoestische piano
 • Polyfonie van 32 stemmen

Fazley’s FSP-200 is waarschijnlijk de goedkoopste optie voor een digitale piano met 88 toetsen. De toetsen zijn semi-gewogen waardoor het klavier niet zou voelen als een echte akoestische piano.

De FSP-200 heeft wel 12 verschillende geluiden, verschillende effecten, 12 demo-songs en een metronoom waarmee je kan spelen. Ook is er de mogelijkheid om door een koptelefoon te spelen. Aan de andere kant, heeft de digitale piano een maximale polyfonie van 32 stemmen en is de kwaliteit van de luidsprekers niet het beste van het beste.

Al met al, is Fazley’s FSP-200 een leuke optie voor de muzikanten die het leuk vinden om een digitale piano te hebben maar niet per se serieus piano willen leren spelen. Als je serieus piano wil leren spelen, dan zijn de bovenstaande opties een betere keuze.

€237,- bij Bax
€232,- bij Amazon

M-audio 88 MK3

Goedkoopste manier om piano te leren spelen

Budget tip

(Afbeelding van Thomann)

Voordelen

 • Zeer voordelige manier om te beginnen met piano
 • Bevat een octaaf keuzeschakelaar, pitch- en modulatiewiel
 • De toetsen van het klavier zijn even groot als die van een akoestische piano

Nadelen

 • Voelt niet als een akoestische piano
 • Maakt geen geluid zonder een ‘Digital Audio Workstation’ (DAW)
 • Klein beetje kennis van DAWs is een vereiste

De MK3 van M-audio is waarschijnlijk de voordeligste manier om te starten met piano spelen. Met 88 gewogen toetsen is dit populaire MIDI keyboard een uitstekend alternatief voor de beginnende pianist met een klein budget.

Echter is de MK3 een MIDI keyboard en geen digitale piano. De MK3 maakt dus geen geluid totdat je hem verbindt met een DAW (een muzieksoftware programma). Een klein beetje kennis van DAWs is dus een vereiste om dit apparaat aan de praat te krijgen.

Naast de voordelige prijs kan de MK3 ook interessant zijn als je ambities hebt in muziekproductie, aangezien dit een MIDI keyboard is.

Hou er wel rekening mee dat een ‘sustain’ pedaal en een UDM aansluiting (9V DC/500mA) afzonderlijk erbij moeten worden gekocht.

€189,- bij Thomann
€199,25 bij Amazon
€213,- bij Bax

De belangrijkste zaken waar je op moet letten

Hieronder volgt een lijstje van de belangrijkste zaken die belangrijk zijn voor de selectie van een beginners piano:

 • Aanslag van het klavier
 • Aantal toetsen
 • Accessoires

Digitale piano’s en (MIDI) keyboards kunnen een klavier met semi-gewogen-, gewogen- en ‘graded action’ toetsen hebben. In het beste geval heeft de piano ‘graded action’ toetsen die de aanslag van een echte piano nabootsen. Dit soort toetsen zijn het best om piano op te leren spelen. Gewogen toetsen zijn minder geschikt, maar wel prima om piano op te leren spelen. Semi-gewogen toetsen zijn over het algemeen niet aan te raden.

Daarnaast zou de digitale piano of keyboard 88 toetsen moeten hebben. Piano’s met minder toetsen zullen al snel te klein worden. Voornamelijk als je moeilijkere pianostukken begint te spelen heb je al snel alle 88 toetsen nodig. 

Als laatste is het ook handig om te kijken welke accessoires worden meegeleverd met de digitale piano of (MIDI) keyboard. Zo wordt er soms geen ‘sustain’ pedaal of lessenaar meegeleverd. 

De top 10 beginner piano’s is voornamelijk gebaseerd op deze zaken. Dit lijstje kan je ook zelf gebruiken om de perfecte piano voor jezelf uit te kiezen als je een pianowinkel binnen loopt!

Welke soorten piano’s zijn er?

Over het algemeen zijn er drie verschillende piano’s van elkaar te onderscheiden zijn.

 • Akoestische piano’s
 • Digitale piano’s
 • (MIDI) keyboards

De soorten piano’s hebben elk hun eigen karakteristieken die bepalend zijn voor de prijs van de piano. 

Over het algemeen is een akoestische piano het best om piano op te leren spelen. De aanslag, de hoeveelheid toetsen en de speel ervaring zijn superieur aan die van digitale piano’s en/of (MIDI) keyboards.

Echter zijn akoestische piano’s relatief gezien duur en zijn er aardig wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een akoestische piano koopt (zoals geluidsoverlast, onderhoud, vervoer, etc). 

Om te voorkomen dat je voor onverwachte situaties komt te staan, is het dan ook handig om je te laten informeren door een specialist zoals Oostendorp muziek of Piano Metropool voordat je een akoestische piano koopt.

Aan de andere kant, kun je ook kijken naar goedkopere alternatieven die makkelijker te onderhouden zijn dan een akoestische piano. Zo zijn de digitale piano en (MIDI) keyboard uitstekende alternatieven.

Naast de relatief goedkope aanschafprijs en de afwezigheid van onderhoudskosten hebben digitale piano’s en (MIDI) keyboards veel extra mogelijkheden waarmee je bijvoorbeeld met een koptelefoon kan spelen, je eigen pianospel kan opnemen, of jezelf kan begeleiden tijdens het spelen.

Al met al zijn digitale piano’s en (MIDI) keyboards zeer geschikt voor beginnende pianisten. Er zijn wel een paar belangrijke zaken waar je op moet letten als je deze piano’s wil kopen. In de rest van het artikel worden deze zaken behandeld.

Meer informatie over de akoestische piano en de verschillende typen piano’s kun je vinden in onze “startgids voor het kopen van een piano”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *