De 7 beste piano methodes om snel en gemakkelijk piano te leren spelen

Home » Blog » Piano spelen » De 7 beste piano methodes om snel en gemakkelijk piano te leren spelen
Piano leren via een piano methode

Piano methodes kunnen een goede manier zijn om snel vooruitgang te boeken op de piano. Een methode geeft houvast waarmee je stapsgewijs de belangrijke aspecten van piano spelen leert. 

Piano methodes zijn voornamelijk populair onder pianodocenten doordat methodes structuur geven aan de lessen. Echter kunnen pianomethodes ook voordelen bieden voor leerlingen die zelfstandig piano willen leren.

Een stapsgewijze piano methode kan dan ook de voorkeur krijgen boven bijvoorbeeld de beroemde piano oefeningen van Hanon. Echter is het altijd goed om verschillende piano oefeningen te verwerken in je routine training, zodat je sneller vooruitgang kan boeken op de piano.

Het doel van dit artikel is om een overzicht te geven van de beste piano methodes voor zowel kinderen als volwassenen, zodat je op de hoogte bent van de beste methodes die er zijn en een keuze kan maken welke methode het best past bij jou situatie.  

Bent u opzoek naar pianoboeken voor volwassenen, lees dan ons artikel “De beste piano lesboeken voor volwassenen“.

Alfred’s Piano Methode

Zeer geschikte methode om snel vooruitgang boeken

Alfred’s Piano Methode is misschien wel de populairste methode om piano te leren spelen. 

De methode geeft meerdere mogelijkheden om piano te leren spelen waaronder basis- en additionele lesboeken. Daarnaast zijn er ook verschillende series ontwikkeld. Eén voor kinderen en één voor volwassen beginners.

De serie voor kinderen begint makkelijk met het leren van leuke liedjes. Tijdens het spelen van de liedjes leren kinderen ook met behulp van kleurvolle illustraties de basisbeginselen van noten lezen, muziektheorie, intervallen en ritme. 

Met deze methode kunnen kinderen snel vooruitgang boeken op de piano. Het enige nadeel is dat relatief snel grote intervallen worden geïntroduceerd die moeilijk te spelen zijn voor kinderen met kleine handen. Hierdoor kan de methode al snel te moeilijk worden voor kinderen.

Alfred’s Piano serie voor volwassenen begint ook makkelijk en bouwt zich geleidelijk op naar een hoger niveau. Het grootste voordeel van deze serie is dat je piano leert spelen op basis van akkoorden. Hierdoor kan je snel zelfstandig nieuwe nummers leren en leg je een goede basis om de muziektheorie in te duiken.

Al met al is Alfred’s Piano Methode een zeer geschikte manier om snel vooruitgang te boeken op de piano.

Faber & Faber Methode

Zeer geschikte methode voor kinderen

De methode van Faber & Faber is ook een zeer goede methode om piano te leren spelen. De populariteit van deze methode komt voornamelijk door de eenvoud en veelzijdigheid van de lesboeken.

De boeken hebben een laag instapniveau voor zowel jonge als oude beginners. Ze staan vol met tips hoe je het best een oefening kan uitvoeren en de oefeningen zijn praktisch en makkelijk te begrijpen. 

Elk niveau bestaat uit twee boeken (Lesboek en Techniek & Voordrachtboek). Het lesboek geeft meer theoretische kennis over concepten zoals noten lezen, muziektheorie en de juiste vingerposities. Met behulp van het Techniek & Voordrachtboek is het ook mogelijk om de theoretisch kennis toe te passen en op een interactieve manier meer te leren over deze concepten.

Het is dan ook niet verrassend dat pianodocenten vol lof praten over deze methode en beweren dat dit de makkelijkste methode is om verschillende concepten van piano spelen te leren.

Daarnaast biedt de methode ook veel verschillende mogelijkheden om met meerdere muziekstijlen kennis te maken. Naast verschillende muziekstijlen, zoals jazz, folklore, en volksliederen die in sommige boeken worden behandeld, zijn er ook volledige lesboeken die gaan over componeren. 

Deze methode zeer is dan ook zeer interessant voor leerlingen met een brede interesse in muziek.

Kortom, de Faber & Faber methode is een eenvoudige, maar ook een veelzijdige methode om piano te leren spelen. Door de eenvoud van de methode is het zeer geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen (de boeken voor volwassenen zijn alleen in het Engels te verkrijgen).

Hal Leonard Methode

Grootste aanbod

Hal Leonard is veruit de grootste uitgeverij wat betreft muziekboeken. Het aanbod van deze uitgeverij in het verschillend aantal boeken is enorm. 

Wat betreft piano spelen, biedt de uitgeverij naast de boeken met lesmethodes ook bladmuziek van klassieke muziek, jazz, Latijns Amerikaanse muziek en nog veel meer. Het aanbod gaat nog veel verder dan piano, aangezien er ook boeken te vinden zijn over het spelen van gitaar, bas, banjo, etc.

Het enorme aanbod van Hal Leonard komt voor uit de jarenlange ervaring die de uitgeverij heeft opgedaan in de muziekindustrie. Met de 60 jaar ervaring heeft de uitgeverij een piano serie voor volwassenen (twee lesboeken) en serie voor kinderen (vier lesboeken) ontwikkeld. 

De methode voor kinderen is rijkelijk geïllustreerd met duidelijke en beknopte voorbeelden van piano concepten. De methode verschilt op sommige punten van andere methodes. 

Zo beginnen leerlingen eerst met ritmes voordat ze daadwerkelijk noten leren spelen. Ook worden eerst de basisprincipes van muziektheorie uitgelegd voordat er iets wordt gezegd over toonladders. Met de ‘voorbereiding-oefening-uitvoering’ manier van de lesboeken lijken kinderen deze concepten gemakkelijk onder controle te krijgen.

De methode voor volwassenen is korter dan de methode voor kinderen. De uitgeverij gaat er vanuit dat volwassenen sneller door de lesstof heen gaan dan kinderen. Daarom voldoet een serie van twee boeken volgens de uitgeverij om alle piano concepten onder controle te krijgen.

De reviews over Hal Leonard’s Piano Methode voor kinderen en volwassenen zijn lovend. Daarbij komt ook kijken dat de methode altijd iets nieuws kan bieden door het grote aanbod in bladmuziek en muziekboeken. Deze methode is dan ook zeer geschikt voor beginnende pianisten die een grote interesse hebben in verschillende muziekstijlen.

Hal Leonard’s Pianomethode is er ook voor volwassenen. Deze serie bestaat uit twee boeken waarin het tempo van leren over het algemeen hoger ligt dan de methode voor kinderen.

Bastien Piano Basics

Zeer geschikt methode om theoretische kennis te ontwikkelen

Bastien Piano Basics is ook één van de populairste piano methodes. Deze methode bestaat uit vijf verschillende moeilijkheidsniveaus. 

Elk niveau heeft één lesboek met drie extra boeken: theorie, uitvoering en techniek. Deze boeken vormen een samenhangend geheel die leerlingen op elk niveau in verschillende concepten onderwijzen. Zo kan alles wat op een pagina in het theorieboek wordt uitgelegd direct worden toegepast op dezelfde pagina in het uitvoeringsboek (bijv. de oefeningen op pagina 2 van het uitvoeringsboek komen overeen met de theorie op pagina twee van het theorie boek, etc). 

Het grootste voordeel, en gelijk ook het grootste nadeel, is dat muziektheorie een belangrijk onderwerp van deze methode. Zeker in vergelijking met andere methodes, besteden de boeken van Bastien Piano Basics veel tijd aan de grondbeginselen van muziektheorie. Op deze manier krijgen leerlingen veel theoretische kennis, maar kunnen ze ook sneller verveeld raken. 

In het kort, Bastien Piano Basics is zeer geschikt om beginnende pianisten te introduceren met de concepten van piano spelen terwijl ze een goede theoretische kennis ontwikkelen.

Suzuki Piano Methode

Natuurlijke methode om piano te leren

Als laatst kan Suziki’s Piano Methode ook worden genoemd in dit lijstje. 

Meer dan vijftig jaar geleden creëerde Shinichi Suzuki (van huis uit violist) een theorie dat elk kind een muziekinstrument op dezelfde manier kan leren als een taal. Met de focus op viool en piano ontwikkelde Suzuki een unieke leermethode waarmee kinderen op een natuurlijke manier instrumenten leren spelen.

Suzuki’s methode gaat er namelijk vanuit dat kinderen een muziekinstrument kunnen leren door veel naar muziek te luisteren. Op deze manier trainen kinderen voornamelijk hun muzikale gehoor. Het enige is dat leerlingen wel getraind moeten worden om mooie tonen te herkennen en te reproduceren op zijn of haar instrument, voordat ze competent worden in hun instrument. 

Verder focust deze methode ook op het trainen van het (muzikale) geheugen, het lezen van noten en de speelvaardigheid van de pianist. 

Hoewel Suzuki aangeeft dat het belangrijk is dat kinderen genieten van piano spelen, kan deze methode juist het tegenovergestelde zijn voor kinderen. Zeker in vergelijking met andere methodes, kan deze methode al snel militaristisch overkomen. Het vergt aardig wat discipline om deze methode succesvol te doorlopen, waardoor kinderen al snel het plezier in piano spelen kunnen verliezen.

Echter, is de Suzuki Piano Methode tot op de dag van vandaag nog steeds één van de meest populaire lesmethodes. Het is alleen de vraag of het ook één van de leukste en motiverende methodes is voor kinderen.

Let op: De Pianoboeken van Suzuki zijn alleen in het Engels verkrijgbaar.

Overige methodes

Je weet nu alles over de beste piano methodes die worden gebruikt om piano te leren spelen. Dit zijn overigens ook de bekendste methodes die piano docenten over het algemeen vaak gebruiken. 

Aan de andere kant, zijn er ook minder bekende piano methodes die net zo goed kunnen werken als de bovenstaande methodes. Deze methodes kunnen interessant zijn als de bovenstaande methodes je aandacht niet hebben getrokken. De volgende boeken zijn voorbeelden van deze minder bekende methodes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *