De 5 beste piano oefeningen voor je linkerhand

Home » Blog » Piano spelen » De 5 beste piano oefeningen voor je linkerhand

Piano oefeningen voor de linkerhand zijn erg belangrijk. De linkerhand kan namelijk voor veel pianisten voor een problematisch geval zijn. 

Zelfs pianisten die al enige ervaring hebben met piano spelen, kunnen moeite hebben met de linkerhand. Maar waarom is dit een veel voorkomend probleem onder pianisten? 

Als je naar beginnersboeken voor piano kijkt dan is het antwoord snel te vinden. De meeste beginnersboeken richten zich voornamelijk op de ontwikkeling van de rechterhand.

Als je begint met piano spelen, leer je meestal eerst melodieën spelen. Deze melodieën speel je bijna uitsluitend met de rechterhand. Om deze melodieën goed te kunnen spelen, investeren de meeste pianisten veel tijd aan de ontwikkeling van de rechterhand.

Pas nadat je de melodie goed kan spelen, leer je de begeleiding met je linkerhand. Hierdoor wordt er meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van de rechterhand dan de linkerhand.

Het is niet erg om veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van je rechterhand. Je speelt immers de meest ingewikkelde delen van muziekstukken mee.

Het zal alleen een probleem vormen als de ontwikkeling van de linkerhand ver achterop begint te raken. Je pianospel zou in dat geval niet in balans zijn wat niet ten goede komt van de muziek die je maakt.

In dit artikel vertel ik je hoe je dit probleem kan voorkomen en deel ik de 5 beste oefeningen voor de linkerhand.

1. Toonladders

De eerste en makkelijkste oefeningen om de linkerhand te ontwikkelen, is het spelen van toonladders op verschillende toonhoogtes. Naast dat je je timing, handcoördinatie en vingeronafhankelijkheid train, ontwikkel je ook kennis van muziektheorie. Hierbij is het belangrijk dat je een toonladder, bijvoorbeeld de majeur toonladder, op verschillende toonhoogtes herhaald waardoor je hand en vingers langzaam wennen aan alle mogelijkheden waarop je toonladders kan spelen.

Het is aan te raden om de toonladders eerst afzonderlijk met de rechter- en linkerhand te spelen en vervolgens samen. Op deze manier voorkom je een eventueel onbalans tussen de linker- en rechterhand tijdens het oefenen.

Het duurt even voordat je alle toonladders kent en uit het hoofd kan spelen. Zeker als je nog niet bekend bent met alle mogelijke toonladders en de verschillende toonafstanden die er tussen de tonen zitten. Verschillende pianoboeken kunnen je hierbij helpen. Eén van de boeken die wij aan raden om toonladders te leren is “Toonladders leren lezen & spelen” waarin je stapsgewijs toonladders leert spelen en lezen. Hiermee creëer je een goede basis om complexere toonladders te leren in de toekomst.

Verder kan het even duren voordat je toonladders qua ritme, dynamiek en articulatie onder controle krijgt. Daarom is het, vooral in het begin, handig om met een metronoom te oefenen zodat je ritmische gelijkmatigheid traint in beide handen. Probeer ook te spelen met dynamiek. Dit kan simpelweg door de eerste noten van de toonladders hard te spelen en de laatste steeds zachter. Zelfs zo’n eenvoudige oefening kan een wereld van verschil maken als je een keer optreed voor een publiek.

Welke toonladder is geschikt om mee te beginnen?

Als je net begint met piano spelen, dan raad ik je aan om te beginnen met de toonladder van C majeur. Deze toonladder is uitstekend voor beginners omdat die het makkelijkst is om te spelen.

Om deze toonladder te spelen, hoef je alleen de witte toetsen van de piano te spelen.

Afstanden van een majeur toonladder

Toonladders spelen volgens de kwintencirkel

Nadat je de C majeur toonladder hebt geleerd, kan je beginnen met de volgende toonladder van de kwintencirkel (G majeur). Als je G majeur kan spelen, ga dan verder met de toonladder na G-majeur (D-majeur). Herhaal dit proces totdat je weer terug bent bij C majeur. Op deze manier maak je kennis met alle toonladders die er bestaan en leer je hoe je ze kan spelen met beide handen.

Tip: Hou rekening met de vingerposities als je toonladders speelt. De vingerposities kunnen namelijk verschillen per toonladder. 

2. Hanon oefeningen

De oefeningen van Hanon (voornamelijk deel 1) zijn erg nuttig voor het corrigeren van onevenwicht tussen de linker- en rechterhand. Deze oefeningen maken gebruik van parallelle beweging waarbij de linkerhand dezelfde beweging maakt als de rechterhand.

De parallelle bewegingen spelen in op een werking van het lichaam waarbij alleen de zwakke kant wordt versterkt als dezelfde beweging aan beide kanten van het lichaam worden uitgevoerd.

Hanon’s oefeningen zijn dan ook uitermate geschikt om kracht verschillen tussen beide handen recht te trekken.

Voorbeelden van de eerste Hanon oefening (naar boven)

Speel met je linkerhand individueel en na elkaar:

 1. C met je pink 
 2. E  met je ringvinger
 3. F  met je middelvinger
 4. G met je wijsvinger
 5. A met je duim  
 6. G met je wijsvinger
 7. F  met je middelvinger
 8. E  met je ringvinger
Voorbeeld van hanon oefening 1 op de piano naar boven

Gelijk nadat je de E hebt gespeeld met je ringvinger, speel je met je pink de D en herhaal je de oefening. Je speelt dus:

 1. D met je pink 
 2. F  met je ringvinger
 3. G  met je middelvinger
 4. A met je wijsvinger
 5. B met je duim  
 6. A met je wijsvinger
 7. G  met je middelvinger
 8. F  met je ringvinger

Dit proces herhaal je totdat je bij weer bij de C komt je pink. 

Oefening naar beneden

Vervolgens kan je dezelfde oefening doen maar dan start je met je duim als eerste noot en maak je de loopjes naar beneden in plaats van omhoog. Bijvoorbeeld:

 1. A met je duim 
 2. F  met je wijsvinger
 3. E  met je middelvinger
 4. D met je ringvinger
 5. C met je pink  
 6. D met je ringvinger
 7. E  met je middelvinger
 8. F  met je wijsvinger
Voorbeeld van hanon oefening 1 op de piano naar beneden

Net als eerst schuift de oefening nu één noot naar beneden. Je speelt dus gelijk na de F met je wijsvinger de G met je duim om de volgende oefening te starten:

 1. G met je duim 
 2. E  met je wijsvinger
 3. D  met je middelvinger
 4. C met je ringvinger
 5. B met je pink  
 6. C met je ringvinger
 7. D  met je middelvinger
 8. E  met je wijsvinger
Voorbeeld van hanon oefening 2 op de piano naar beneden

Ook dit deze oefening herhaal je totdat je een octaaf lager uitkomt.

Samenvoegen van de oefeningen

De volledige Hanon oefening voegt de twee voorgaande oefeningen samen. Het is één vloeiende oefening die je kan spelen zonder stil te vallen.

Ook wordt dezelfde oefening tegelijkertijd uitgevoerd door de rechterhand, alleen een octaaf hoger. Door de oefening uit te voeren met zowel de linker- als rechterhand, maak je gebruik van parallelle bewegingen.

Als je dit goed uitvoert, dan klinkt de oefening als volgt:

Zoals je misschien al hebt gemerkt, kan deze Hanon-oefening zeer uitdagend zijn vooral als je ze voor de eerste keer speelt. Zodra je deze oefening vaker speelt, zal het je gemakkelijker vergaan en de oefening natuurlijker aanvoelen. Daarnaast zal je merken dat je linkerhand minder moeite krijgt met het spelen van pianostukken tijdens optredens of bij het oefeningen.

Het goede nieuws is dat dit pas de eerste van de 60 oefeningen is, die Hanon in zijn gerenommeerde boek “The Virtuoso Pianist” heeft beschreven. Deze 60 oefeningen hebben de test van tijd doorstaan en worden nog door veel piano leraars gebruikt om hun leerlingen een goede pianotechniek aan te leren.

Wil je meer weten over de oefeningen van Hanon? Lees dan ons artikel “Wat zijn Hanon piano oefeningen” waarin we meer uitleggen over deze beroemde piano-oefeningen.

3. Dubbele noten

Het spelen van dubbele noten is één van de beste oefeningen om praktische ervaring op te doen. In de meeste pianostukken speelt de linkerhand altijd akkoorden of dubbele noten. Hierdoor is het essentieel om deze vormen daad werkelijk te oefenen door middel van speciaal ontwikkelde trainingsvormen.

Eén van de boeken die deze trainingsvormen goed weergeeft is “Akkoorden leren spelen en lezen”. Het spelen van akkoorden en dubbele noten zou de linkerhand aansterken en de vingers natuurlijkerwijs balanceren. Hierdoor mag het spelen van akkoorden niet missen in je

Een voorbeeld van een oefening waarmee je akkoorden kan spelen kan je hieronder vinden. In deze oefening speel je alle intervallen van de C majeur toonladder samen (als vast akkoord) en individueel (als gebroken akkoord).

C majeur toonladder:

C-D-E-F-G-A-B-C

Plaats je hand in de C-positie: pink op C, ringvinger op D, middelvinger op E, wijsvinger op F, duim op A.

Positie van je linkerhand voor C majeur

Vaste akkoorden

In het eerste gedeelte van deze oefening speel je vaste akkoorden. Speel eerst C en D vier keer samen, dan D en E vier keer, dan E en F, enzovoort. Het is de bedoeling dat je op deze manier door alle 8 intervallen te gaan.

Lees meer over hoe je akkoorden speelt op de piano.

Bij het zesde interval (C-A), speel je met je de duim de A. Ook voor het zevende (C-B) en achtste (C-C) interval speel je deze noten met je duim. 

Gebroken akkoorden

Vervolgens herhaal je deze oefening, maar dan met gebroken akkoorden – de noten van het akkoord worden afzonderlijk gespeeld.

In plaats van de noten tegelijkertijd te spelen, speel je ze nu individueel. Bij het interval C-D, speel je dus eerst een C dan een D. Herhaal dit ook vier keer voordat je naar het volgende interval gaat.

Verhoog de snelheid zodra je de oefening goed onder controle begint te krijgen.

Doe deze oefening ook in andere toonsoorten, zoals G majeur of F majeur.

4. Carl Czerny’s oefeningen

Op het moment dat je merkt dat je linkerhand al redelijk ontwikkeld is, dan kan je doorgaan naar het “echte” werk. Carl Czerny heeft namelijk hele pianostukken geschreven, speciaal om de techniek van de linkerhand te trainen. Deze kun je vinden in zijn boek Op, 718.

In dit boek vind je pianostukken waarin alle voorgaande oefeningen, zoals het spelen van toonladders, gebroken akkoorden (arpeggio’s), dubbele tertsen en octaven, worden geïmplementeerd. Het zijn kleine muziekstukken die niet alleen goed zijn om te spelen maar ook lekker klinken waardoor het oefenen leuker wordt. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder, waarin één van de pianostukken uit dit boek wordt gespeeld.

Let op: Deze oefeningen zijn gemaakt voor pianisten met een gemiddeld tot vroeg gevorderd niveau. Voor beginners zijn deze oefeningen minder geschikt.

5. Akkoordenschema’s

Voorbeeld van een akkoordenprogressie

Akkoordenschema’s kunnen ook gebruikt worden om je linkerhand te trainen. Dit is één van de leukere oefeningen om te doen.

Pak simpelweg het akkoordenschema van je favoriete liedje erbij en begin de akkoorden te spelen met je linkerhand. 

Probeer op zoveel mogelijk manieren het akkoordenschema te spelen. Hoe meer verschillende manieren je probeert, hoe meer je uit deze oefening krijgt. 

Zo kan je de akkoorden spelen op een vaste of gebroken manier. Of kan je experimenteren met omkeringen of met intervallen. Ga zo maar door. 

Door akkoordenschema’s te spelen, kan je linkerhand makkelijk wennen aan de houdingen die je aanneemt tijdens het spelen van liedjes. Daarnaast is dit persoonlijk de leukste manier van oefenen.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over de 5 beste piano oefeningen voor je linkerhand. Verder hebben we je ook aanvullende hulpmiddelen gegeven die je kan gebruiken om de oefeningen te implementeren en sneller vooruitgang te boeken.

Het moet ook gezegd worden dat er hele methodes ontwikkeld zijn om al deze oefeningen samen te voegen en stapsgewijs te implementeren. Het artikel zou te lang worden om deze methodes ook nog te beschrijven, daarom verwijzen we door naar ons artikel “De 7 beste piano methodes om snel en gemakkelijk piano te leren spelen” mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

Voor nu moedigen we je aan om de oefeningen uit te voeren en uit te testten welke oefeningen het best voor jouw werken. Als er een paar oefeningen zijn die voor jou goed hebben gewerkt en nog niet in deze lijst staan, voel je dan vrij om ze hieronder in een reactie te plaatsen! Succes met het oefenen!

Tip: “Mijn eerste pianoboek” kan een makkelijke manier zijn om de linkerhand snel te ontwikkelen. In dit boek staan 110 eenvoudige oefeningen waarmee de linker- en rechterhand effectief getraind mee kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *